Hiukset minttiin
Mullet, curly girl, balayage, pixie cut. Saksitekniikat, graafisuus, linjat. Värien sekoitus, kasvojen muoto, persoona. Kampaamoala vilisee asiakkaalle mystisiä termejä, mutta lopputuloksen kannalta ratkaisevia asioita.
Taloussanomien tekemän selvityksen mukaan kesäkuussa 2019 Suomessa oli 11 500 parturi-kampaamoa. Tuoreempia tietoja löytynee alan ammattijulkaisuista. Taloussanomien selvityksessä kampaamojen määrä suhteutettiin kaupunkien ja kuntakeskusten asiakasmääriin. Jutussa esimerkiksi nousi Turun Skanssi, jossa suhteellisen pienellä asiakasmäärällä oli varaa valita jopa neljän eri liikkeen välillä.
Tilastot sikseen. Jo pikainen kävelykierros ydinkeskustassa kertoo paljon. Muutaman korttelin rajoittamalla alueella on kymmenittäin parturi-kampaamoja ja hius- ja kauneusalan yrityksiä. Näissä tukkataikoja tehdään aamusta iltaan, arjesta juhlaan. Nimien ja osoitteiden luetteleminen tässä jutussa olisi pelkästään puuduttavaa.

”Kundi leikkaa kundin tukkaa”. Kun kampaamo Avantgarden miesjengi julkaisi Youtubessa ja sivuillaan humoristisen musiikkimainosvideon muutama vuosi sitten, oltiin markkinoinnin ytimessä. Musikaaliset parturit esittelivät Turkua ja työpaikkaansa nerokkaan itseironisesti pilke silmäkulmassa. Kertosäe tarttui korvaan ja kampaamon nimi mieleen.
Tuossa videossa oli oivallettu, mistä hiusalalla on kyse: tyylistä, fiiliksestä, mielikuvista. Erottautumisesta, oman osaamisen esittelemisestä, vaihtoehtojen tarjoamisesta. Turun kokoisessa kaupungissa on varaa irrotella ja profiloitua. Kaupungin hiusskenestä kiinnostavan tekeekin se, että yhden yrityksen, liikkeen tai hiusmuotoilijan ei tarvitse miellyttää kaikkia.
Toisen parturin hiustenleikkuun saattaa saada jopa ilman varausta, toisille on kuukausien jono. Turusta löytyy vuosikymmeniä alalla olleita konkareita sekä vastavalmistuneita juuri alalle tulleita uusia kykyjä. Tulevaisuuden hiusalan osaajia täällä kouluttavat Turun Ammatti-Instituutti ja Raision Seudun koulutuskuntayhtymä Raseko. Lukuisat kaupungin kampaamot tarjoavat opiskelijoille harjoittelupaikkoja ja asiakkaat pääsevät halutessaan hyötymään harjoittelijoiden palveluista alehinnoin.

Mikä kaikki sitten vaikuttaa asiakkaan kampaamokokemukseen? Millä alan yrittäjät Turussa kilpailevat? Riippuu tietysti siitä mitä asiakas etsii ja arvostaa. Palveluita tutkiessa pitääkin miettiä mitä on etsimässä. Toiset hiusalan yrittäjät ovat keskittyneet vain hiuksiin, toisten valikoimassa on meikkauksia ja käsi- ja kynsihoitoja tai hierojan vastaanotto. ”Vain hiuksiin” puolestaan kattaa mm. leikkaukset, värjäykset, monivärit ja raidat, kampaukset, pidennykset ja permanentit, erilaiset hiushoidot sekä partakäsittelyt. Hinnastoihin tutustuminen kannattaa, sillä esimerkiksi eri mittaisten hiusten käsittelyt vievät eri lailla aikaa ja hiustuotteita ja siten ne hinnoitellaan usein eri kategorioissa.
Kampaamokokemus on melko intiimi, joten pienetkin seikat merkitsevät. Tilan sisustus, yksityiskohdat, musiikki, yleinen tunnelma, asiakaspaikka ja pesupaikan mukavuus vaikuttavat viihtyvyyteen. Eräässä kampaamossa pesupaikan tuolissa oli hierontaominaisuus. Paikka jäi heti mieleen.
Koska itselläni suunnitteluun, väriin ja leikkaukseen kuluu useimmiten parisen tuntia, tarjoilullakin on merkitystä. Värin vaikuttaessa on mukava saada eteensä kuppi teetä ja keksiä tai muuta pientä purtavaa. Matkailuaddiktina arvostan asiakaspaikalta löytyvää lehtivalikoimaa; Mondon matkajuttujen parissa kampaamotuolista pääsee pakenemaan vielä kauemmas. Korona tosin taisi ainakin jossakin vaiheessa viedä lukulehdet. Korona toi myös maskit kampaajille. Asiakkaillekin niitä on tarjolla, käyttöedellytys riippunee yrityksestä.

Some ja nettisivut. Hiusmuotoilijan ja yrityksen tärkein ja näkyvin markkinointikanava. Enää ei riitä, että listataan palvelut, hinnat ja aukioloajat. Nettisivujen ulkonäöllä ja sosiaalisen median sisällöllä on valtava merkitys. Millaisia persoonia kampaajat ovat, mitä he tekevät, mikä on heidän ominta osaamistaan ja kiinnostustaan. Kuvat ovat hiusmuotoilijan käyntikortti.
Lähes poikkeuksetta kampaamokäynnin lopputulos ikuistetaan ja julkaistaan sosiaalisessa mediassa, toki asiakkaan suostumuksella. Ennen ja jälkeen -kuvat antavat informaatiota ja inspiraatiota. Kuvat eivät ole vain pintaa, niillä esitellään uusimpia tuotteita ja tekniikoita, viestitään kansainvälisyydestä ja ympäristöystävällisyydestä, kerrotaan käydyistä koulutuksista ja kilpailuista.
Visuaalisuus on voimaa. Etenkin keskustassa kampaamojen ja hiushuoneiden näyteikkunat ja julkisivut ovat tyylikkäitä. Tai sitten rouheampia – yrityksen imagon mukaisesti. Onkin kiinnostavaa vilkaista miltä näyttää kiireinen Cittarin kauppakäytävän kampaamon sisäänkäynti tai stailatun putiikin ikkuna. Mielikuvien ei kuitenkaan kannata antaa johtaa liikaa harhaan.

Turun kampaamoskenessä mahtavaa on valtava valikoima saksien mestareita. Täällä on helppoa olla uskollinen tietylle luottokampaajalle tai etsiä uusia innovaattoreita kokeilemalla. Hiukset kun ovat kuitenkin uusiutuva luonnonvara.
Tai sitten voi heittäytyä sokkona syvään päähän. Kaikille kokeilunhaluisille suosittelen hiusmalliutta. Hiusmallina pääsee kokemaan uusimmat trendit, kurkistamaan kulisseihin ja saamaan oikeasti ”uuden pään”. Hiusmallina oletusarvo on nolla ja heittäytymiskerroin sata. Monesti kampaajalle aikaa varatessa saattaa ajatella antavansa vapaat kädet, mutta tuolissa asiakas alkaakin sanella ehtoja sille mitä saa ja mitä ei saa tehdä.
Hiusmalli antaa päätäntävallan kouluttajille ja kampaajille, alansa huipuille, visiönääreille, ammattilaisille. Hän on tyhjä kangas, johon lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan uusia värejä, leikkaustekniikoita, mittoja tai muotoja. Toki mallia kuunnellaan, mutta mitä avoimemmin mielin lähtee ja mitä vapaammat kädet antaa, sitä käyttökelpoisempi malli on. Kysehän on kampaajien koulutustilaisuuksista ja uuden oppimisesta, joihin vapaaehtoiset hiusmallit antavat aikaansa, persoonansa ja päänsä. Vastapainoksi he saavat hiusalan ammattilaisten näkemykset, värit, leikkaukset ja kenties tuotekassin sekä syötävää ja juotavaa.

Miltä tuntuu lähettää kuva nykyisestä räjähtäneestä tukkatyylistä uuden tyylin toivossa? Miltä tuntuu tulla kampaamoon kymmenien muiden kanssa arvioitavaksi toiveikkaana ja lähteä kymmenen minuutin jälkeen pois pettyneenä kun et ollutkaan se mitä tällä kertaa haettiin? Miltä tuntuu istua ja odottaa tuolissa, kun kampaajat ja kouluttajat käyvät yksitellen asiakkaansa läpi yhä uudelleen. Välillä leikataan ja sitten taas odotetaan kommenttia ja opastusta. Miltä tuntuu pitkän valmistelupäivän jälkeen istahtaa kolmenkymmen alan ammattilaisen eteen leikkuumalliksi, kun et yhtään tiedä mitä sinulle ollaan tekemässä?
Ensimmäisen hiusmallikeikkani löysin sattumalta erään turkulaisen kampaamon facebooksivuilta. Hiusten mitta, väri ja ajankohta natsasivat. Olin ns. sopivaa materiaalia. Ilmainen kampaamokäynti houkutti ja kokemus oli kiva joten aloin seuraamaan yhä useampia kampaamoja. Näin löytyi uusia tilaisuuksia. ”Harjoituspäitä” tarvitaan niin väri- kuin leikkuukoulutuksiin, eivätkä kampaajien omat vaki- ja luottoasiakkaat ole aina käytettävissä.
Kiinnostuttuani turkulaisten kampaamojen hiusmallihauista aloin perehtyä asiaan syvemmin. Suomessa on myös maanlaajuisia hiusmallisivustoja. Niillä ilmoitetaan ja etsitään malleja joko isompiin koulutustilaisuuksiin tai yksittäisten kampaajien tarpeisiin. Hakukriteerit vaihtelevat pelkästä avoimesta mielestä tiettyyn hiusmittaan tai vaatekokoon ja valokuvauksellisuuteen. Tiettyjen hiusalan tuotemerkkien ja -sarjojen edustajat kiertävät ympäri maata kouluttamassa kampaajia. Viime vuonna korona esti lähes kaikki konkreettiset koulutukset ja siirsi ne nettiin.
Omat hiusmallikokemukseni vaihtelevat villeistä värikokeiluista maltillisiin leikkauksiin ja ennalta kerrotuista suunnitelmista täysiin yllätyksiin. Toisinaan koko setti on hoidettu kolmessa tunnissa kampaamossa, toisinaan on ensin valmisteltu aamupäivä, suojeltu tehtyä tukkaa sateelta tai tuulelta ja tultu illaksi itse koulutustilaisuuteen viimeisteltäväksi ja esiteltäväksi.

Jos jotain olen kampaamojen tuoleissa istuessani oppinut, on arvostus. Hiusala on jatkuvaa oppimista, kouluttautumista, uusiutumista ja inspiraation etsimistä. Harva tulee miettineeksi, miten tarkkaa työtä saksien käyttö on ja miten pienikin käden asennon muutos vaikuttaa tekemiseen. Hiusala on yrittäjyyttä vaikeinakin aikoina, asiakaslähtöistä palvelua, kemiaa ja käsityöläisyyttä.