Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Kesäisiä ajanvietevinkkejä Turkuun

100 ajanvietevinkkiä Turun kesään

Mitä tekemistä Turussa on kesällä? Pyysimme teitä lähettämään vinkkejä niin perheille, pariskunnille, kaveriporuikoille kuin yksinäisille susille. Saimme yli sata vinkkiä, jotka on nyt listattu alla. Kiitos. Arvonnan voitti Päivi, joka lähetettyjen vinkkien määrästäkin päätellen on hyvin selvillä siitä, mitä Turussa voi kesäisin tehdä. :)

Lue myös vinkkimme persoonallisimpiin ja kiinnostavimpiin hotelleihin eri puolilla Turkua, jos olet vielä yösijaa vailla. Tietoa on niin yöpymisestä vanhassa höyrylaivassa kuin turvallisesti kaltereiden takana.

 1. IlmatorjuntapatteritHarrasta urbaania löytöretkeilyä. Tutustu ulkoilun lomassa sodanaikaisiin betonibunkkereihin Turun mäillä. Turun suojaksi 1940 rakennettujen ilmatorjuntapatterien jäänteitä, joita graffitimaalarit ovat koristelleet, löytyy Itäharjun Mikkolanmäeltä, Ruohonpään Pirunmäeltä ja Uittamolta. Bunkkerit sijoitettiin korkeille paikoille, joilta oli hyvä tähystää lähestyviä lentokoneita, joten näköalat niiltä ovat jo sinällään melkoiset.
 2. Kuralan kylämäkiPolje kaupunkifillarilla tutustumaan Kuralan kylämäkeen, sen lampaisiin, kanoihin ja lehmiin ja idylliseen maalaismaisemaan. Kuralan kylämäen ulkoilualue on avoinna ympäri vuoden ja sinne on vapaa pääsy. Museorakennukset ovat avoinna kesäkaudella ja tapahtumien aikana. Kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja läpi vuoden. Kesäaikaan pihoille on piilotettu kätköjä.
 3. KirppisJärjestä pihakirppis. Kokoa mukaan myös naapurit ja toteuttakaa asuinalueen yhteinen kirppistapahtuma. Seuraa myös ilmoittelua ja käy muiden kirppiksillä. Esimerkiksi Portsassa pidetään perinteisesti keväisin katumarkkinat ja Nummenmäellä kaupunginosaviikkojen yhteydessä pihakirppis. Kupittaanpuiston Seikkailupuistossa järjestetään kesäperjantaisin lasten oma kirpputori.
 4. FrisbeegolfKäy pelaamassa frisbeegolfia. Turun kaupungin kolme rataa Urheilupuistossa, Pansiossa ja Lausteella ovat vapaati käytettävissä ilman varausta. Lisäksi Luolavuoressa on Foren 2018 valmistunut rata, joka on rakennettu vanhalle maankaatopaikalle. Täältä avautuu hienot näkymät Turun ylle, radan korkein kohta on 66 metriä merenpinnasta.
 5. MaankaatopaikkaKäy ihailemassa maisemia kaupunkialueen korkeimmalta kukkulalta, Luolavuoren entisen maankaatopaikan päältä. Nimestään huolimatta paikka on mitä viehättävien, ja näkymät ovat esteettömät kaikkiin suuntiin niin, että täältä voi luultavati bongata kaupunginosansa, jossa asuu. Mäenhuipun nähtävyyksiin kuuluu myös mystinen kivilabyrintti, ja myös frisbeegolfia voi pelata mäkeä kiertävällä radalla. Auton voi pysäköidä Luolavuoren tenniskentän viereen ja jatkaa kuntopolkua pitkin ylös mäelle.
 6. EkotoriLuo silmäys aarteisiisi, ja vie tarpeettomat tavarat kierrätykseen Turun Ekotorille. Tai käy katsomassa josko löydät itsellesi jotain tarpeellista. Rautakadun toimipisteessä on myös Hävikkiruokakaappi. Sinne saa viedä ja sieltä saa hakea kuka tahansa ruokaa. Toisinaan myös leipomosta tullutta leipää noudettavissa, seuraa Ekotorin ilmoittelua somessa.
 7. Hotellin kylttiVie holistay tai staycation vielä pidemmälle. Lähde matkalle kotikaupunkiisi. Mieti, mitä matkalle kannattaa pakata mukaan, selvitä, minkäkaisia hotelleja Turussa on. Varaa niistä joku mukava, tai valitse hostelli tai Airbnb. Odota matkan alkua innokkaana, lähde ja jätä kotikatu taaksesi, kirjaudu majapaikkaasi, kiertele turistina nähtävyyksiä, ota valokuvia, kysele kysymyksiä matkailuneuvonnassa, syö ravintoloissa, nauti majoituksesi palveluista, vietä mukava yö ja palaa virkistyneenä kotiin.
 8. Symbiosis jokirannassaLähde tutustumaan Turun patsastarjontaan joko kävellen tai pyörällä. Ratkaise patsaiden piiloleikki jokirannassa, ja yritä löytää lasten tekemät pienoisveistokset Martinsillan ja Turun linnan väliltä. Veistoksia on yhteensä 30 kappaletta, ja lapset ovat myös itse valinneet niiden piilopaikat. Oletko yhtä ovela kuin lapset?
 9. VaakahuoneKesäistä musiikkia? Vaakahuoneen paviljonki tarjoaa livemusiikkia ja artisteja koko kesän. Fiilistele Aurajokirannan tunnelmista katetulla terssilla hyvän ruoan ja musiikin parissa perinnejazzista swingin ja dixien kautta aina evergreeniin asti. Jos olet oikeaan aikaan paikalla, näet miten höyrylaiva Ukkopekka lähtee paviljongin edustalta saaristoristeily tai palaa laituriinsa komean töräyksen kera.
 10. Luolavuoren luolatKäy tutustumassa Luolavuoressa luoliin, joiden tienoilla ryövärit ja muut hämäräperäiset kulkijat perimätiedon mukaan aikoinaan samosivat. Pääluola on useampiosainen, ja sen sisäänkäynti ja eteinen ovat niin isoja että sisään mennään kuin paraatiovista heittämällä. Syvemmälle luolaan meneminen vaatiikin jo sitten enemmän vaivaa ja kaverin mukanaoloa.
 11. Luolavuoren luolatPulahda uimaan jollain Turun uimarannoista. Lämpimänä kesäpäivänä eväät matkaan ja suunta esimerkiksi Saaronniemeen (Saarontie 59) Ruissalon leirintäalueen yhteydessä: kaunis luonto, grillikatokset, vessat, kiva ranta. Muita rantoja ovat Ispoinen (Rykmentintie 51) ja Ekvalla (Kakskerrantie 618). Matka Ispoisiin on lyhin. Torilta pääsee bussilla Ispoisiin noin 20 minuutissa, Ekvallaan noin 30 minuutissa ja Saaronniemeen noin 40 minuutissa.
 12. Lähde lavatansseihin esimerkiksi Ruissalon Kansanpuiston tanssipaviljongille tai Ispoisten lavalle.
 13. Anna juuriharjalle ja mäntysuovalle kyytiä. Käy mattopyykillä jollain kaupungin lukuisista matonpesupaikoista.
 14. Kiertele kesäisessä siirtolapuutarhassa. Peltolan ja Kupittaan ihastuttvat paratiisit kutsuvat kujilleen, nauti ja ihastu. Hiekkateillä saa kulkea vapaasti, pihat ovat yksityisiä.
 15. Tutustu Elävän Kulttuurin Koroiseen. Koroisten alueella järjestetään erilaisia kestävään kehitykseen liittyviä tapahtumia ja kursseja. Sunnuntaisin avoinna on Kahvila Koroinen. Viljelypalstoja, kaunista luontoa,viihtyisät lenkkeily- ja pyöräilyreitit ja Koroistenniemen historia.
 16. Kokoa porukka kasaan ja haasta itsesi pakohuonepelissä. Turusta löytyy jo useampi palveluntarjoaja.
 17. Vietä cityjuhannus. Älä tee mitään suunnitelmia. Älä ota mitään paineita kenenkään muun suunnitelmista tai tekemisistä. Anna Turun (ja sään) yllättää.
 18. Treenaa ulkona. Turku on täynnä erilaisia ulkokuntoilulaitteita, kaikkien vapaasti käytettävissä.
 19. Jos aamupäiväbrunssi ei houkuta tai on jo koettu, ei hätää. M Kitchen&Cafe järjestää heinäkuussa Late Brunchin perjantaisin ja lauantaisin klo 16-21.
 20. Kiinnostavatko moottoripyörät? Turun motoristit järjestävät näyttäviä kokoontumisia keskiviikkoisin jokirannassa, Barkerinpuiston ja Espositon edustalla.
 21. Kesä-Turun keskustassa on nykyään paljon erilaisia liikkuvia ja tilapäisiä ruoka-ja juomakojuja ja kontteja. On jätskifillareita, kahvifillareita, vohveleita, smoothieita, "terveysruokaa" ym. ym. Kaukana on aika, jolloin jätskikioski oli ainut tilapäinen "kesäruoka"mahdollisuus. Seuraa liikkuvia somessa.
 22. Tsekkaa tuoreet, pienet, yrittäjävetoiset turkulaiset leipomot. Leipiä, suolaista ja makeaa innovatiivisesti ja uudella tekstillä. Esim. Leipomo Gryn, Leipomo Manna ja Gagguikaffela.
 23. Kerää niityiltä ja tienvarsilta itsellesi vanhanajan kasvio, johon kuivataan erilaisia kukkia.
 24. Vuokraa päiväksi tandem 25 eurolla Polkupyörävuokraamosta.
 25. Kutsu naapurisi tai työtoverisi ex tempore viininmaistajaisiin/teelle/piknikille vaikkapa takapihallesi.
 26. Pulahda kuutamouinnille kesäiltana/yönä.
 27. Lähde grillaamaan Ruissalon yleisille grillikatoksille.
 28. Yritä löytää talojen numeroinnin logiikka Suomen suurimmassa opiskelija"ghetossa" eli Yo-kylässä. Fiilistele 70-luvun arkkitehtuuria!
 29. Seuraa somessa Kupittaanpuiston jäätelökioskia. Iloinen henkilökunta, pirteä palvelu ja silloin tällöin ex tempore-tapahtumia. Elokuinen jäätelöiden yö on jo klassikko: kioski auki koko yön ja pehmis joka tunti edullisempi. Aamun hullun halvat tunnit keräävät väkeä taatusti!
 30. Lähde yöostoksille Kupittaan Citymarketiin. Auki 24/7
 31. Osto-ja myyntiliikkeet ja kirja-antikvariaatit. Katoavaa kansanperinnettä. @Rauhankatu ja @Brahenkatu
 32. Jos on hyvin helteinen tai sateinen kesäpäivä, käy kirjastossa.
 33. Koiramäen lasten kaupunkikierros (Turun linna, Suomen Joutsen, Käsityöläismuseo). Mahtavasti elävöitetty sukellus historiaan. Aikuiset bongaavat viittauksia Turun lähihistoriaan ja nykypäivään. Sopii kaikille!
 34. Turun yöelämän klassikot: Forte ja Marilyn.
 35. Tee löytöretki uuteen kaupunginosaan, ja ota Turku haltuun kaupunginosa kerrallaan. Lue Raunistulan hurjasta historiasta ja käy tsekkaamassa nykytila. Puutaloja on Portsan lisäksi vaikkapa Nummessa ja Lonttisissa. Miltä näyttää Pansio, entä Hirvensalo. Näin Turun monimuotoisuus tulee esiin ja konkretisoituu.
 36. Osallistu kesätapahtumaan: Kaupunginosaviikot, Aura Fest, Yo-kylä Block Party, Turun linnan turnajaiset, Neitsytperunafestivaalit, Turku Pride, Ruisrock. Päätä kesäkausi Muinaistulien yössä elokuun lopussa. Tapahtumia on saariston lisäksi mm. Vanhalinnan linnavuorella. Vepsässä on perinteisesti ilotulitus, ja sinne on järjestetty ylimääräisiä risteilyvuoroja Turun keskustasta. Seuraa tapahtumakalenteria.
 37. Ulkoista aamiainen. Käy testaamassa Turun hotellien aamiaistarjonta. Varmistaaksesi suht rauhallisen ruokahetken, mene heti kun aamiaisaika alkaa.
 38. Tee pieni hyvä teko ja käy luovuttamassa verta. Turun veripalvelutoimisto on aivan keskustassa, Kivikukkaron talossa Yliopistonkadulla. Palkkioksi hyvä mieli ja syötävää ja juotavaa. Vaikka veresi ei jostain syystä kelpaisikaan, tarjoiluista saa silti nauttia. Lisäpisteet aina niin ystävällisestä henkilökunnasta!
 39. Lähde mukaan vapaaehtoistyöhön auttamaan muita turkulaisia. Esim. vanhuksilla ja yksinhuoltajilla voi olla avun tarvetta.
 40. Kulttuurikuntoile. Reitit ja kierrokset yhdistävät kulttuuria ja liikuntaa. Lataa mobiilisovellus.
 41. Joogaa ulkona. Osallistu puistojumppaan tai -joogaan vaikkapa Kupittaanpuistossa, järjestäjiä on useita. Kaupunki tarjoaa maksuttomia matalan kynnyksen puistojoogia läpi kesän.
 42. Tutustu paikalliseen designiin. Turku on täynnä pieniä putiikkeja ja originaalia suunnittelua ja käsityötä. Saana ja Olli, Vanhan Suurtorin pajat ja putiikit jne.
 43. Tutustu Turussa ja Turun seudulla kuvattuihin elokuviin: mm. Girl King,Levottomat, Henkesi edestä, Onnenonkija,Luokkakokous, Bayoneta, Viikossa aikuiseksi, Tummien perhosten koti ...alkuun pääset vaikkapa Scene Turun sivuilta. Sen jälkeen yritä käydä kuvauslokaatioissa.
 44. Lue Turusta kirjoitettuja kirjoja: Varekset, Leena Lander, Turku-kaupunkiopas. Kiinnostu Turun lähihistoriasta: lue mitä kaikkea Toriparkista on kirjoitettu, tutki miten jokiranta on muuttunut parissakymmenessä vuodessa jne.
 45. Bongaa turkulainen julkkis - mutta älä tee siitä numeroa. Viilettääkö Michael Monroe ohitsesi sähköpotkulaudalla. Onko Robin menossa purjehtimaan. Hyppääkö Li Andersson kohta tunnin junaan. Käykö Kape Aihinen ostamassa raaka-aineita Rosterin lounaaseen Kauppahallista. Suunnitteleeko Reijo Mäki uutta Varesta Apteekin tiskillä. Mitä bisneksiä Koivun veljekset visioivat Turkuun. Missä ovat Matti ja Teppo.
 46. Kuulitko, että trampoliini on vain lapsille ja päämäärätöntä pomppimista? Käy testaamassa Fit4 Fit4Jump -trampoliinijumpat Saippuacenterissä. Ohjatuilla tunneilla yhdistyy trampoliini, tasapaino, koreografia, lihaskunto ja hauskanpito. Lukujärjestyksestä löytyvien tuntien lisäksi räätälöidään yksityistunti vaikkapa polttariporukalle, koululuokalle, urheiluseuralle tai iäkkäämmille tutustuimme. Ohjaajakin on oman alansa elävä legenda.
 47. Matematiikkakävely Turun Linnassa.
 48. Käy lounastamassa kampusalueella. Koko kesän palvelevat mm. Assarin ullakko, Piccu Maccia, Tottisalmi ja Fabrik Cafe. Avoinna kaikille!
 49. Bongaa Turun tunnetuin ratsukko: cityheppa (Kullan)Nuppu ja isäntänsä Heikki. Liikkuvat suvereenisti keskustassa ja Aurajoen rannoilla. Tai kotikulmillaan Halisten alueella.
 50. Piristä yksinäisten vanhusten päivää vierailemalla jossakin turkulaisessa vanhainkodissa. Vanhuksille voi lukea kirjaa tai lehteä tai heitä voi viedä ulos kävelemään.
 51. Tee ruokaostokset turkulaisesta ruokakaupasta, jossa et ole ennen käynyt. Voit yllättyä uudenlaisesta ja erilaisesta tarjonnasta.
 52. Etsi tapahtumakalenterista kiva ulkona pidettävä huutokauppa, ja käy siellä.
 53. Kokeile oletko Tarzan, Jane vai Tantor. Kulje helppoja tai vaikeampia puihin viritettyjä ratoja pitkin Skanssin Flow Parkissa.
 54. Vilvoittaudu Kupittaan maauimalan vesissä, ne ovat Samppalinnaa ja rantoja mukavampia lapsiperheille..
 55. Lataa Turkulaisen start-upin luoma ForenSeek-appi, jolla pääsee historian pimeämmälle puolelle karkuun hellettä! Appi vie käyttäjän mielenkiintoisille kierroksille ympäri kaupunkia.
 56. Ulkoile. Keskustan puistot, Aurajoen ulkoilureitti ja maastoon selkeästi merkityt Paavonpolut tutustuttavat kaupunki- ja lähiluontoon. Valitse polkusi, ja lähde nauttimaan kesäisestä luonnosta.
 57. Turku on täynnä geokätköjä mielenkiintoisilla paikoilla. Etsi sellainen, tai käy ainakin paikan päällä.
 58. Vietä tee ruokaa yhdessä -päivä. Hae tarvikkeet Kauppahallista tai torilta.
 59. Kokeile saatko tehtyä hole in one:n minigolfissa.
 60. Ota jalkapallo mukaan ja mene potkimaan palloa jollekin Turun kentistä. Myös koripallo käy. Yritä tehdä kikkoja.
 61. Jos sataa, mene elokuviin.
 62. Ota kirja kainaloosi, ja mene lukemaan sitä viltin päälle puistoon.
 63. Luo itsellesi valokuva- tai tiktok-haaste. Lähde metsästämään täydellistä otosta.
 64. Lasten sadepäivän pelastavat sisäleikkupuistot.
 65. Matkusta kuin turisti Jokke Jokijunalla. Ota ilo irti joka töyssystä. Vilkuttele ohikulkijoille.
 66. Valitse joku uusi kahvila, ja käy siellä kaffella. Nauti lasillinen tai pari Tintån terassilla, ja ihastele Turun pariisilaisinta katunäkymää. Tutustu Hämeenkadun ja Kiinamyllykadun pieniin ravintoloihin ja kahviloihin: Kembuz Cafe, Kuori ja uusin tulokas Fiilis Cafe&Bistro. Herkuttele aitoturkulaisella piispanmunkilla. Piispis on ehdottomasti piispis, eikä mikään berliininmunkki!
 67. Perinteinen turkulainen perheleipomo Rosten on leiponut jo vuodesta 1939. Toki Rostenin herkkuja saa kaupoistakin, mutta kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa tehtaanmyymälöihin, joita on kolme.
 68. Tutustu Suomen parhaaksi leipomoksi valitun M Bakeryn tuotteisiin ja valikoimiin. Kahvila Piece of Cake löytyy Kauppahallista ja M Kitchen & Cafe Aboa Vetus & Ars Nova -museoiden yhteydestä. Kakut, leivonnaiset, jäätelöt, lounaat ja brunssit.
 69. Nauti virvoke tai kaksi jokilaivalla. Siirry seuraavalle.
 70. Ruisrock, DBTL, ja muut festarit
 71. Merkitse keskiaikaiset markkinat kalenteriin - ja käy niillä.
 72. Höyrylaiva Ukko-Pekan illallisristely - ikimuistoinen saaristokokemus myös "turisteille".
 73. Vuokraa vene Aurajokirannasta. Ota eväät mukaan.
 74. Nauti lounas tai lasillinen yliopiston kampusalueen uudessa pienessä helmessä eli PiccuMacciassa.
 75. Pidä piknik ja ota aurinkoa tunnelmallisessa Tuomaanpuistossa ja kävele Kasarmialueella ja yliopiston alakampuksella.
 76. Osta jäätelöt Jädefillarista jokirannasta, kahvit Cafe Victorista Taidemuseolta ja sitten Puolalanluistoon chillailemaan.
 77. Lounasta ulkona esimerkiksi Aboa Vetuksen sisäpihalla.
 78. Rauhoitu Tuomiokirkossa. Koe samalla rauhallinen kahvilaelämys; Tuomiokirkon kivijalassa sijaitseva Domcafe on hieman "erilainen" kahvila.
 79. Ihaile taidetta ja nauti luonnon vehreydestä Turun vanhalla hautausmaalla.
 80. Nauti aperitiivit Wiklundin Walo-kattobaarissa.
 81. Suhauta sähköpotkulaudalla (muista kypärä) Aurajoen rantaa pitkin Funikulaarille, jolla ylös Kakolan Ruusun terassille päivälliselle.
 82. Mene Museonmäelle ottamaan aurinkoa. Lapset voivat samallaa kerätä Pokemoneja.
 83. Ruissalossa kahvila Villa Bella Vista (paratiisin kahvila) sopii niin lapsiperheille kuin aikuisempaankin makuun.
 84. Risteile vesibussilla Kansanpuistoon. Ota pyörä mukaan ja ajele kansanpuistosta telakalle virvokkeille.
 85. Käy kesäteatterissa vaikka Vartiovuorella.
 86. Osallistu opastetulle kaupunkikävelylle. (Esimerkiksi: Tarinoita varjoisilta kujilta. Opastettuja ja osin näytelmällisin keinoin elävöitettyjä kävelykierroksia Turun pimeämpään historiaan. Facebookin mukaan kierroksia tulossa heinäkuussa. Ainakin parin kolmen vuoden takainen Halloween-kierros oli erittäin vakuuttava ja hyvin kerrottu!)
 87. Käy museossa, hyvällä kelillä esim. käsityöläismuseo ja huonommalla linnakierros. Myös Turun vesilaitosmuseo järjestää avoimia ovia pitkin kesää.
 88. Koe katoavaa kansanperinnettä ja nykyajan rentoa boheemihenkeä Asemapuiston Lippakioskilla. Ohikulkevat junamatkustajat, kaikenlaiset puistohengaajat, satunnaiset musisoijat, hipsterit ja muut...värikästä Turkua.
 89. Tee Turun lyhin merimatka Förillä. Eläydy laiturista lähtöön, inspiroidu 90-luvun Love Boat -televisiosarjan hengessä.
 90. Syöksähdä alppitunnelmiin Funikulaarilla. Yritä ottaa hytistä kuva täysin uudesta kuvakulmasta.
 91. Kierrä Aurajokea fillarilla, katso miten pitkälle pääset.
 92. Fillaroi Koroistenniemelle, Liedon Vanhalinnaan tai Nautelankoskelle.
 93. Mene vesibussilla Vepsään tai muille saarille.
 94. Lähde risteilylle Seiliin.
 95. Kävele kesäyössä Kuuvuorelle
 96. Käy lounaalla Bruukissa, 5 ruokalajin "Annoskateus" menu Nfd:ssä ja ruoan sulattelu viereisessä Turun linnan puistossa.
 97. Lapsiperheille Seikkailupuisto (lintuallas, askartelupajat ym)
 98. Kiertele ilman kiirettä Kauppahallissa
 99. Lähde joko merelle, kiertämään saaristoa jollain kulkupelillä ja nauti Suomen parhaasta saaristosta.
 100. Tee linnakierros ja sen jälkeen nauti jäätelöä Aurajoen rannassa.
 101. Vietä leppoisaa aikaa Kupittaanpuistossa. Kaikille ja kaikenikäisille löytyy jotain.
 102. Lähde melomaan Aurajoelle.
 103. Lähde luontokävelylle Ruissaloon. Ja sen jälkeen munkkikaffelle tai hernekeittoa syömään Honkapirtille.
 104. Retki Halistenkoskelle. Kalamiehet ja -naiset voivat yrittää saada narrattua myös kalan.
 105. Melontaa Halistenkoskella ja kahvit Halistenkosken kahvilassa.
Keräämme edelleen kesävinkkejä Turkuun
Kilpailu on päättynyt, mutta ilmoita silti vinkkisi kaikkien tämän sivun kävijöiden iloksi:

Teksti: Turkulaiset.fi (24.6.2019)