Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ruokatapahtuma Voilla

Ruokatapahtuma Voilla - herkuttelua Aurajoen varrella

Italialainen viiden ruokalajin menu viineineen. Lauantai-iltana kynttilänvalossa. Parhaassa seurassa eli itseni kanssa. Näistä palasista rakentui oma Voilla-hetkeni gourmet-Turussa lokakuussa 2019.

Viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana Turun ravintolaskenessä on tapahtunut silmiinpistävä muutos. Ketjuravintoloiden katoaminen ja yksityisyrittäjien esiinnousu on kauhaissut Turun maamme kenties kiinnostavimmaksi ruokakaupungiksi. Turussa on tänä päivänä rohkeita kokeilijoita, uusia yrittäjiä ja paluumuuttajia, heittäytyjiä, ideanikkareita ja haastajia.

Kaupunkiin on 2010-luvulla soluttautunut kuin vaivihkaa uusi ravintola"mafia" VoiVeljet Oy. Nokkamies Janne Juvosen johdolla nämä "veljet" ovat ottaneet Aurajoen rannat haltuun. Ketju vailla ketjuuntumista. VoiVeljiä yhdistää jokiranta, rakkaus ruokaan, idearikkaus ja rentous. Veljien matkassa voi seurata Aurajokea yläjuoksun Bruukista Linnankadun ja Läntisen Rantakadun ikonisiin Aurajokimaisemiin ja lähemmäs merta Forum Marinumille.

Paninin antipastolautasen äärellä tulee miettineeksi mikä on muuttunut tässä kaupungissa. Muuttaessani Turkuun ysärin loppupuolella opiskelijan kulinaarinen maailma rakentui lähinnä parin edullisen opiskelijaruokalan, Yliopistonmäen "akateemisen Hesen", Amarillon ja Seduloiden ympärille. Tuolloin lounastaminen ulkona oli harvinaista, kokit eivät trendanneet, avokadopastaa ei oltu keksitty ja ruokamessut olivat ammattilaisille.

2000-luvulla tv toi kokit jokaiseen kotiin. Rucola rokkasi, miehet vaihtoivat grillausvinkkejä rinta rottingilla ja koko kansan tv-kokeista tuli mediaseksikkäitä. Myös Turussa elettiin high seasonia ja fine dining oli kova sana. Antti Vahteran Rocca Vähätorilla oli kunnianhimoinen yritys ruokamaailmassa. Ajoitus oli kuitenkin väärä, eikä julkkisjääkiekkoilijaosakaskaan pelastanut liian suppean asiakaskunnan ravintolaa.

Siemaisen proseccoani ja vilkaisen Paninin ikkunasta ulos. Viikonloppu ja Voilla ovat saaneet ihmiset liikkeelle. Ravintolamaailmassa liikettä toi muistaakseni vuosi 2011. Euroopan kulttuuripääkaupunkina Turku sai nostetta myös kulinaarisessa mielessä. Ymmärrettiin että ruoka on osa kulttuuria, ja että ruoalla voi myydä kaupunkia. Ideoitiin, innovoitiin, markkinoitiin. Tuli Kaskis, jonne jopa Helsingistä jonotettiin viikkoja. Tv:ssä Koko Suomi leipoi ja nuorekas turkulainen MBakery taiteili voittoon. Tuon leipomon kädenjälkeä onkin saatu ihailla muun muassa Turun Kaupunginteatterin näytelmien nimikkoleivosten muodossa. Jokirannan Cafe Art on pokannut vuoden barista -palkintoja vuodesta toiseen. Kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija Kari "Kape" Aihinen on auttanut suomalaisia kokkaamaan häpeilemättömästi turun murteella. Turun matkailuneuvonta, nykyisin Visit Turku on tehnyt huikeaa työtä nostaessaan esiin turkulaista ruokaosaamista, ruokamatkailua ja herkutteluelämyksiä. Hotelleja myydään ruoalla, on Food Walk -kortti, jolla voi kerätä monipuolisen kattauksen makuja eri ravintoloissa. On tapahtumia ja teemaviikonloppuja, kuten tämä Voilla.

Syksyllä 2018 synnytetty Ruokatapahtuma Voilla on jo kiinteä osa kaupunkia. VoiVeljet halusivat tarjota kaupunkilaisille uusia elämyksiä, intohimoista ruoanlaittoa ja ruoan yhdistävää sanomaa. Kukin ravintola on saanut vierailevan, usein ulkomaalaisen keittiömestarin, joka luo viikonlopun ajaksi ravintolaan omannäköisensä teemamenun. Kansainvälisyys, sesongit, persoonalliset sijainnit ja turkulaisuus ovat osoittautuneet vetovoimaiseksi comboksi.

Antipastojen jälkeen Paninin italialainen teemaillallinen Delicatezze alla Mauro tarjoilee sardinialaista pastaa sinisimpukoiden ja tattien kera, possunkylkeä ja paahdettua perunaa, Birramisua ja pikkiriikkisen hunaja-kermaleivonnaisen. Makuja täydentää dinneriin suunniteltu viinipaketti. Avokeittiö mahdollistaa herkkujen valmistumisen seuraamisen livenä.

VoiVeljien ravintolat ovat kaikki omilla liikeideoillaan toimivia. Yhdistävänä tekijänä on koti Aurajoen varrella. Entisessä polkupyörätehtaassa Helsinginkadulla majaileva Bruukki taitaa sijaintinsa puolesta olla tuntemattomin. Italialaishenkisen Paninin lisäksi Aurajoen paraatipaikoilta löytyvät Anniskelukahvila Tiirikkala, skandinavinen Smör, viineihin keskittynyt E.Ekblom ja merellinen Göran katse suunnattuna Suomen Joutseneen. Lounasta, fiiniä illallista, perhepäivällistä, viineilyä, kakkukahveja. Veljien konsepti venyy juhla- ja kokouspalveluihin, cateringiin, oman leipomon tilaustuotteisiin ja kokki kotiin -palveluun.

Syksyn 2019 Voilla toi kuuteen ravintolaansa vierailevat keittiömestarit omine erikoismenuineen. Samalla se teki myös konkreettisesti hyvää teemanaan Itämeri. Jokaisesta myydystä menusta Voilla lahjoitti euron Itämeren suojeluun John Nurmisen säätiölle. Lisäksi asiakkailla oli mahdollisuus tehdä lahjoituksia.

Voilla näyttää selvästi piristävän Turun ravintolaelämää. Samaan viikonloppuun sijoittuvat Ruoka- ja Kirjamessut eivät tunnu "syövän" asiakkaita Voillalta, tapahtumat taitavat päin vastoin ruokkia toisiaan. Some kuhisee, ruokapostauksia jaetaan. Ruokamessuilta haetaan ideoita kotikokkailuun, ravintoloiden teemamenut hemmottelevat nautiskelijoita. Aurajoki on herkkujoki.

2019 syksyn Voilla -teemat:

  • E.Ekblom: New Estonian Cuisine - 4 ruokalajia
  • Tiirikkala: Goes China - katuruokaa Kiina-twistillä
  • Smör: On Fire - 6 ruokalajin illallinen
  • Bruukki: Street Food Specials - katuruokabuffa
  • Göran: Saaristo lautasella - saaristolaisbrunssi
  • Panini: Delicatezze Alla Mauro - italialainen illallinen

voiveljet.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (12.10.2019)