Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ravintola Verkahovi

Ravintola Verkahovi - kotiruokaa kaikille

Lounaalle Turussa? Siis kerrankin muualle kuin keskustan kortteleihin. Sijainti on joko siunaus tai kirous, ja ravintolaan aikoinaan liitetyt mielikuvat tuntuvat kantavan todella pitkään. Rikotaanpa nyt yksi ennakkoluulo.

Helsinginkadun ja Parkinkentän väliin sijoittunut Verkahovi on jäänyt itselleni mysteeriksi. Näyttävä rakennus on tullut sivuutettua lähinnä matkalla linja-autoasemalle tai treeneihin. Ai niin, veinhän minä kerran talon aulaan ystäväni fysioterapiayrityksen mainoksia. Koska jotenkin mielikuvissani talon asukaskunta on kyseisten palvelujen kohderyhmää...

Komean rakennuksen historia alkaa vuodesta 1875, jolloin siihen perustettiin höyrykäyttöinen kutomo. Pienestä alkanut yritys kohosi yhdeksi maamme johtavista tekstiilitehtaista. 1950-luvulla Verkatehdas oli Turun toiseksi suurin työllistäjä.

Kaalikääryleet, perunamuusi, uunimakkara, lihamureke. Päivän lounaslista ei nyt varsinaisesti trendaa. Kuten ravintolapäällikkö toteaa, tässä ravintolassa kotiruoka toimii. Leikkeet, lihapullat ja hernekeitto pannareineen houkuttavat. Kun keskusta tarjoaa hampurilaisbuffaa, "syrjäkuja" vetää kotoisuudellaan. Ja ne maut! Perunamuusissa maistuu voi, ja se vie lapsuuteeni. Monessako lounasravintolassa saa nykyään lounaalla kaalikääryleitä?!? Pelkästään näiden vuoksi lounas on hintansa arvoinen. Salaattipöytä on perusvarma, jouluisen lisän tuo rosolli. Kotiruokamaisuudesta irti yrittää pyrkiä päivän keittona tarjolla oleva katkarapukeitto. Se ei tunnu kuuluvan mitenkään ravintolan linjaan, ja onkin lounaan heikoin lenkki.

Pelkästään kaalikääryleiden vuoksi lounas on hintansa arvoinen.

Keskustassa lounaan ruuhkaisin tunti on heti ovien avauduttua yhdentoista pintaan. Verkahovissa pöydät täyttyvät selvästi myöhemmin. Tunnelma ei ole myöskään niin hektinen. Tilavaan ravintolasaliin mahtuvat niin lähiseudun työntekijät kuin kiinteistön senioriasuntojen ja palvelukodin asukkaat sekä talon yritysten henkilökunta.

Ovesta näyttää astelevan myös paikan kanta-asiakkaita, jotka buffaa parhaillaan täydentävä ravintolapäällikkö ottaa sydämellisesti vastaan. Eletään joulunalusviikkoa. Yksi asiakas tulee kyselemään jouluillallisen yksityiskohdista. Vanhempi pariskunta varmistelee aiemmin tilaamiensa ruokien noutoa. Kabinettia valmistellaan illanistujaisiin, ja yläkerran pientä kokoustilaakin on varattu jouluiseen kahvitteluun.

Kaiken tohinan keskellä paikan sielu ja sydän ehtii istua hetkeksi. Ravintolapäällikkö Jyrki Laaksonen on mies paikallaan. Lähes neljän vuosikymmenen alan kokemus näkyy. Mies ja tämä teollisuuskiinteistö ovat katselleet Turkua pitkään. Tekstiiliteollisuus on siirtynyt muualle, mutta ruokakulttuuri sykkii elinvoimaisena. Turussa ravintolamaailmaa leimaa monipuolisuus ja ennakkoluulottomuus. Verkahovin konseptiin kuuluu myös läheinen Helmikahvila linja-autoaseman naapurissa sekä Tuorlan Majatalo Kaarinassa.

Tekstiilitehtaan toiminta päättyi 1980-luvun alussa. Turun suurimpiin rakennuksiin kuuluva kiinteistö oli vuosia tyhjillään. Pieteetillä kunnostettu rakennus sai ensimmäiset asukkaansa 1994. Siitä lähtien Verkahovi on houkutellut erityisesti hyvinvointialan yrittäjiä. Tervatorin kerrostaloalue on noussut Turun halutuimpien asuntokohteiden listalle, eikä vähiten huikeiden Aurajokinäkymien ja ulkoilureitistön vuoksi.

Lounaasta jää itselleni utelias mieli. Nyt joulukuuta elettäessä pöytään on selvästi koottu joulukauden tilausten "loppuja". Lämpimästä pöydästä löytyy porkkanalaatikkoa, jälkkärinä ei ole listan mukaista hedelmäsalaattia vaan luumukiisseliä, joulutorttuja ja muita leivonnaisia. Raskaan ja lihapainotteisen aterian jälkeen olisin kaivannut raikasta ja kevyttä jälkiruokaa.

Verkahovissa lounastaa kotoisasti, leppoisasti, mutta omaan makuuni turhan hampaattomasti. Sympaattisuus kaipaisi särmää.

Verkahovi tarjoaa lounasta ja pitopalvelua ja toimii myös tilausravintolana.

www.ravintolaverkahovi.fi

Lounasbuffet arkisin klo 11-14.30; salaattipöytä, keitto, lämpimät ruoat, jälkiruoka ja kahvi/tee

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (17.12.2019)