Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Vegaaninen Turku

Vegaaninen Turku

Fallero. Kotimaista härkäpapua. Vegaaninen, gluteeniton, ravintolatasoinen kasvispyörykkä. Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittaja. S-ryhmän kauppojen myyntitykki vajaa viikko kauppoihin saapumisesta.

Turkulaisten kasvisravintoloiden yrittäjä ei lannistunut koronasta, vaan päätti jalostaa ravintolan lounaspöydän suosikista kikhernefalafelistä kotimaisen version.

Multikulttuurisen falafelin kotimainen versio lanseerattiin tv-formaatissa, mutta kilpailua enemmän kyse on ollut kasvisruoan tuomisesta helpossa muodossa kaikkien ruokapöytiin.

Kauppahallin Roots Kitchen ja Hämeenkadun Kuori ovat tarjonneet innovatiivista ja monipuolista kasvisruokaa jo vuosia. Vanha suomalainen viljelykasvi härkäpapu jalostui ravintolayrittäjien käsissä paahdettua punajuurta sekä hernettä ja lehtikaalia sisältäviksi pyöryköiksi kauppojen valmisruokahyllyihin.

Kuori kerää kiittäviä arvosteluja paikallisesti, kansallisesti ja se on huomioitu myös kansainvälisellä tasolla.

Vegånia. Suomen ensimmäinen vegaaninen katuruokafestivaali toteutettiin Turun Vanhalla Suurtorilla elokuussa 2017. Turku oli osuvasti ajan hermolla: kasvisruokatrendin voimistumisen myötä nyhtökaurasta kohistiin, joulun vegaaniseksi herkuksi nousi porkkala eli porkkanalohi; porkkanasta valmistettu "kylmäsavulohi". Karppaus eli vähähiilihydraattinen ruokavalio puhutti, kauppojen rahkahyllyt tyhjenivät. Perinteinen satokausiajattelu koki uuden tulemisen Satokausikalenterin somesisältöjen ja -kampanjoinnin myötä.

Vegånia

"Vegånia lähestyy eettisesti ja ekologisesti tuotettua ruokaa ilon ja elämysten kautta". "Haluamme tehdä vegaanisesta ruoasta kaikille helposti lähestyttävää ja kaikille maistuvaa". Ensimmäisenä tapahtumavuonna tuottajat esittelivät ruokatorit ja street food -kojut. Oli puu-uunipizzaa, burgereita, sushia, artesaanisipsejä ja vegaanisia jälkkäreitä.

Kahden seuraavan vuoden aikana Vegånia laajeni toritapahtumaa edeltäväviksi ravintolaviikoiksi, jolloin ravintolat ja kahvilat tarjosivat vegeannoksia ja -menuja. 2020 vedettiin rajoitusten myötä happea. Kesällä 2021 Vegånia toteutettiin ravintoloihin keskittyneenä street food -festivaalina, bonuksena yhä kehittyneempi take away.

Nostalgiatrippi. Verso oli kasvisruokaravintoloiden edelläkävijä Turussa. 1980 perustettu Vähätorilla sijainnut Verso linkitti kasvisruoan, vaihtoehtokulttuurit, taiteet, reivit, kapinallisuuden. Lopettaessaan 2003 Versosta ehti tulla vanhin yhtäjaksoisesti Suomessa toiminut kasvisravintola.

Hugge. Vähätorin ravintolamaailman moderni vegeklassikko. 2018 avattu kasvisravintola kerää kiittäviä arvioita. Lounaiden kehutut curryt, a'la carten kekseliäät kasvisruoat ja niihin sopivat viinit sekä vegaanilinjaa noudattelevat coctailit ja moctailit. Hyggeily tarkoittaa hyvinvointia, kodikkuutta ja seesteisyyttä. Ne näyttävät toteutuvan ravintolan sisustuksessa jo ohikulkiessa.

Hugge

Opiskelijaravintolat ja kestävä kehitys. Turun Ylioppilaskunnan suurelta osin omistama Unica ruokkii päivittäin jopa 10 000 opiskelijaa. Massaruokailuissa kompromissejä on tehtävä, mutta tiedostavan kävijäkunnan keskuudessa lounaan kasvis- ja vegaaniruokapanostus, hiilijalanjäljen pienentäminen ja viimeisimpänä isona tekona vastuullisen kahvintuottajan valinta ovat askeleita ekologiseen suuntaan.

Ravintoloissa tarjotaan vegaanisia lounaita ja kahvilatuotteita ja uudistettuja ravintoloita avataan kasvisruokakonseptilla.

Turun yliopiston kestävän kehityksen viikolla on keskitytty paikalliseen, kansalliseen ja globaaliin kulutukseen. Ruokatalouden näkökulmasta luentojen ja tietoiskujen lisäksi on järjestetty konkretiaa mm. vegaanisten ruokien maisteluiden muodossa.

Piilossa. Vaikka kasvisruoka ja vegaanisuus trendaavat, monet Turun kasvisruokaravintolat ovat keskeisillä paikoilla edelleen syrjässä. Kasvisruokalounaita lähes keskustassa, mutta katseilta suojassa. Kasvis Betel-kirkon kivijalassa, Keidas epäviihtyvyyden mekassa Uudenmaankadulla ja Eliksiiri, jonka vain tietäjät tietävät.

Raakaruoka ja vegeily oli kovassa nosteessa Turussa muutama vuosi sitten. Pure Hero/Powau tarjosivat monipuolisia raakaruokalounaita ja kahvilatuotteita. Ne raivasivat tilaa uusille alan yrittäjille.

Some

Somenäkyvyys. Vegeilyssä, kuten missä tahansa ravintolatoiminnassa, sosiaalinen media painottuu markkinoinnissa.

Tuoreet yrittäjät Fiilis Cafe, Kembuz Cafe ja Bean Bar jakavat kiitettävästi houkuttelevaa somesisältöä tuotteistaan yksityiskohtia myöten. Kun instassa postataan kuva kavereiden kasvislounaalta, ketobrunssilta tai jokirannassa nautitulta vegaaniselta gelatolta, ollaan taas muutama klikkaus lähempänä vegeilyn näkyvyyttä.

Vegaaninen Turku on raikas facebook-yhteisö, joka jakaa ravintola- ja kahvilavinkkejä, vinkkaa vegaanisia tuotteita myyvistä kaupoista ja antaa alan yrityksille näkyvyyttä.

Reko -konseptissa tuottaja ja kuluttaja tapaavat sovittuna ajankohtana, ja kuluttaja saa ostaa ruokansa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä. Turussa rekoilu on toiminut jo vuosia.

Erilaisia visioita vegeilyyn ja hyvinvointiin Turussa:

Fitfood ravintovalmennus on turkulaisen keittiömestarin erityisesti kasvisruokavalioihin perustuva konsepti.

Elävän Kulttuurin Koroinen on edistänyt ekologista viljelyä, permakulttuuria, kestävää kehitystä ja elämäntapaa. Pienen kahvilan tarjoilu perustuu luomuun, itsetehtyyn ja kasviksiin.

Viljelylaatikoita

Laatikkoviljely. Turku tarjosi jo viidettä kesää mahdollisuuden perustaa laatikkoviljelmä kaupungin omistamalle maalle. Kaupunkiviljelyssä Turku tarjoaa viljelylaatikot ja mullan, viljelijä järjestää kastelun ja huolehtii viljelypaikan siisteydestä. Laatikkoviljely on otettu innokkaasti vastaan ja viljelylaatikoita on useita satoja ympäri kaupunkia. Laatikot rahoitetaan kaupungin kaunistamisrahastosta, jonka varoja käytetään Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun.

Ruokakauppojen vege- ja vegaanihyllyt laajenevat koko ajan, eikä vegaanikokkailija tai -ruokailija jää Turussa nälkäiseksi.

Kasvisruokaan, luomuun, vegaanisuuteen, superfoodeihin ja raakaruokaan erikoistunut maamme suurimmissa kaupungeissa toimiva kauppaketju Ruohonjuuri löytyy Turussa ydinkeskustasta Hansakorttelista. Myymälässä on myös kattava luonnonkosmetiikkavalikoima.

Keskustan Forum-korttelissa sijaitsee Vegekauppa, jonka valikoimassa on kasvismaitotuotteita, raakasuklaita, papuja, linssejä, mausteita ja majoneesejä. Molemmat toimivat kivijalkamyymälöiden ohella verkkokauppoina.

Vegekauppa Forum-korttelissa

Lähiruoka ja luomu ovat hyvin edustettuina Turun seudulla, mutta nostetaan tässä yhteydessä esiin turkulainen perheyritys DeliVerde. Laatutuottajana ja suunnannäyttäjänä palkittu puutarha kasvattaa 30 erilaista yrttiä, 10 erilaista salaattia ja viljelee noin viittäkymmentä vihanneslajiketta kesäaikaan avomaalla.

Ympäristöystävällisyys, hiilineutraalius ja käsityöläisyys ovat DeliVerden ydintä.

Valtakunnallisesti tuotteet matkaavat ruokakauppoihin, lisäksi niitä käyttävät turkulaisten ravintoloiden ohella ravintoloitsijat ja alan yrittäjät muualtakin Suomesta.

Syyskuun valtakunnallinen ruokahävikkiviikko herättelee kaikkia kuluttajia; hävikistä puhtain paperein tuskin selviävät edes vegaanit, sekasyöjistä puhumattakaan.

ResQ Club on kehitetty pelastamaan osaltaan hävikkiruoka. Sovelluksella voi ostaa mm. ravintoloiden lounasruokaa puoleen hintaan.

ResQ Club

Vegaanista ruokaa näyttää saavan Turusta kahviloista pikaruokapaikkoihin, hotelliaamiaisilta huippuravintoloihin. Toiset löytää helposti, toisia täytyy vähän jäljittää.

Lopuksi muutama nosto Vegaaninen Turku -ryhmästä, vähemmän somessa näkyvistä vegeilijöiden suosikeista: Kirjakahvila, Sammakon kirjakauppa & kahvihuone ja Kahvila Oksi.

Ravintolapäivä ja Kaupunginosaviikot ovat inspiroineet turkulaisia vegaanileipureita ja -kokkeja. Parhaassa tapauksessa vegaaniset leipomukset myydään hetkessä loppuun, kuten kävi elokuun lopun Pohjolan Pihat -tapahtuman Vegan Fusion -popup -pihakahvilassa.

Netistä Vegaanihaaste tulille. Vegeilyllä menee hyvin Turussa ja maanlaajuisesti.

Teksti: Päivi Säiniö (14.9.2021)
Kuvat: Päivi Säiniö, Sami Jaatinen