Turun ruokaviikot - Michelin-tähtiä, varhaisperunaa ja omia eväitä
Kirkkopuiston terassilla aurinkoisiin pöytiin kannetaan kuohuviinilaseja ja -pulloja. Livekatsomo on pystytetty. Toinen kaikelle kansalle avoin katsomo löytyy Hansakorttelista.
Pohjoismaiset Michelin-tähdet jaetaan ensimmäistä kertaa Suomessa. Kunnian saa Turku, jota on jo vuosia kutsuttu Suomen ruokapääkaupungiksi. Tilaisuutta isännöi vuoden 2011 kulttuuripääkaupunki Suomen parhaaksi palkitussa tapahtumatalossa Logomossa.
Turun Ruokaviikot 5.-18-6.2023 toteutettiin ensimmäistä kertaa. Turkulaista ruokakonseptia on toki kehitetty vuosisatoja. Katarina Jagellonica lanseerasi Turun linnassa haarukan 1500-luvulla, Erik Mansikka vuoden 2014 turkulaisena nosti erään kivijalan kortteliravintolasta tähtiin. Tähän väliin mahtuu sotia, kansainvälisiä, kansallisia ja paikallisia tekoja ja toimia. Kulinaristiseksi matkakohteeksi Turku on tehnyt omannäköistään tietä.
Michelin-tähtien jakotilaisuuden isännöinti kohottaa Turun uuteen kiinnostavuusluokkaan.
Tammikuussa 2023 julkaistu Michelin Guiden tiedote päätöksestä julkaista pohjoismaiset Michelin-tähdet ensimmäistä kertaa Suomessa ja Turussa oli historiallinen. Etenkin kun järjestäjävastuuta ei voi hakea.
”Olemme nyt ensimmäistä kertaa valinneet Suomen ja kauniin Turun kaupungin vuotuisen palkintoseremoniamme pitopaikaksi. Tämä on merkittävä tunnustus sekä paikalliselle että kansalliselle ruokakulttuurille ja -perinnölle. Turku tarjoaa täydelliset puitteet juhlia koko pohjoismaisen gastronomian rikkautta ja rohkeutta, sanoo Gwendal Poullennec, Michelin Guide -julkaisujen kansainvälinen johtaja”.
Turun Sanomat lanseerasi Turku, Suomen ruokapääkaupunkisarjan varsin nopeasti. Turku.fi infosi ajantasaisia uutisia ja Visit Turku ylläpiti Turun ruokamainetta.
Turun nostalgisesta Kauppahallista käyn lunastamassa voittamani paikallisen leipomon piirakan, parin maistiaisen kera. Kauppatorilta ostetun sipulinipun varret dipataan lähiyrittäjän salaattikastikkeeseen. Näillä eväin osallistun Ruokaviikkojen kaupunkipiknikkiin.
Kaskis pitää ansaitsemansa tähden, varhaisperunaa juhlitaan virallisesti, Neitsytperunaa arvostetaan jälleen. Turkuun saatiin uusia Michelin-mainintoja, mediaa ruokittiin ja saaristo näkyi. Ainakin arvovieraille.
Lasten ruokaviikot. Foody Allenin järjestämällä ruokaleirillä tutustumista ruoan alkulähteille ja huippukokkien kokkikouluja.
Kaupunkipiknik. Turkulaisia osallistettin yhteispikniköimään. Kauppatorin katettuihin pöytiin sai tilata eväitä Woltilla. Oma panostus lähiruoalla toteutui lähinurtsilla omin eväin.
Ruokaviikot operoi monilla foorumeilla ja monin tapahtumin. Oli aperitiiveja, cocktaileja, tastingeja, räätälöityjä maistelumenuja… Kaupungin keskustasta siirryttiin maakuntiin.
Ruokaviikot oli toki kasvojenkohotus kaupungille. Turku Suomen kiinnostavana ruokakaupunkina jatkaa tarinaansa Michelin-tähdistä huolimatta.
Turun ruokaviikkojen idea oli hieno, mutta kahtiajakoinen. Toisaalta korostettiin lähiruokaa ja yhteisöllisyyttä, samalla monet tapahtumat olivat hinnakkaita tai rajattuja.
Ruokaan, ruokainnovaatioihin ja vaikuttamiseen mahdollistava Turun yliopiston monitieteinen Aistila toteutti juuri ruokaviikkojen alla monikulttuurisen ruokatutkimuksen ja kuluttaja-arvioinnin. Makuraadissa kuluttajat maistelivat katalonialais-suomalaisia pintxoja silakasta ja kaurasta.
Kutsuvieraille kotimaista kulinarismia esiteltiin toki laajemmin.
Ruokaviikot lanseerasivat uutta, freesasivat Turun ruokakaupungin mainetta. Monipuolinen turkulainen ruokakulttuuri näkyy kesän festareilla ja tapahtumissa.
Ruokavaikuttajille Turkua esiteltiin laajasti, miten kaupunki lopulta hyötyi?