Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Tårget

Tårget

Jos minulta kysytään Turun keskustan viehättävintä paikkaa, vastaan ehdottomasti Vähätori. Hieman laajennettuna Linnankatu/Läntinen Rantakatu Tuomiokirkkosillalta Auransillalle. Tuomiokirkon silhuetti, Aurajoki Pinelloineen, venetolppineen, lyhtypylväineen... Myöhäisrenessanssinen vanha pääkirjastorakennus, historiallinen Casagranden talo. Tuolle muutaman sadan metrin matkalle on kertynyt hengästyttävä määrä turkulaista gastronomiaa ravintoloiden ja kahviloiden muodossa: Gustavo, Tiirikkala, Panini, Mami, Hugge, Tårget, Cafe Carre, Smör, E. Ekblom, Cafe Art, Tintå, Bassi, Blanko. Etenkin kesäisin kevyen liikenteen väylänä toimiva rantabulevardi vie ajatukset Eurooppaan. Täällä tiivistyy aikoinaan muuhun tilanteeseen syntynyt nykyturkulainen klassikkoslogan "Varför Paris, vi har ju Åbo".

Nälkäiselle/janoiselle paikalliselle ja turistille tämä "ravintolakatu" on runsaudensarvi lounaasta illalliseen, kakkupalasta viinilasilliseen. Vähätorin kuhina tiivistyy viikonloppujen ohella kesäisiin arkilounaisiin. Ravintolat ovat hienosti hyödyntäneet ulkoterassinsa ja kesäkauden lounastaan voi nauttia sisätilojen lisäksi ulkona. Lisäpisteitä minulta ropisee jos ravintola on laittanut päivän lounasmenunsa esille jo ulos.

Tårgetissa huokuu heti sekä kotoisuus että kansainvälisyys. Rakennus on Suomen vanhin hotelli- ja ravintolakiinteistö ja näyttävä osa jokirannan elämää. Ravintolan sisätilat ovat viihtyisät, sopivasti minua viehättävää rouheutta, rosoisuutta ja hämyisyyttä. Aurinko ja Aurajokimaisema vetävät kuitenkin lounastamaan ulos terassille.

Lounasbuffet on katettu Tårgetin kakkoskerrokseen, jossa vasta näkee ravintolan laajuuden. Yllätyn kuinka tilava paikka on. Lounastajissa on veikkaukseni mukaan porukkaa lähistön yrityksistä. Lisäksi on mimmiporukoita, eläkeläisiä, turisteja. Olen liikkeellä puolenpäivän jälkeen, joten arvatenkin kiireisin lounashässäkkä on jo ohi. Jonoa ei juurikaan ole. Salaattibuffa on runsas ja kaikki toimivasti esillä. Toki matkalla ulos lämpimät ruoat ehtivät jäähtyä hitusen.

Ulkona iskeekin sitten yllättävä annoskateus: lokkihyökkäys. Tarjoilija kuuluu pahoittelevan naapuripöydän seurueelle lokkien tunkeilevaa käytöstä. No, vieköön leipäpalani. On tämä ulkona lounastaminen huippua. Ruoka on herkullista. Salaatit raikkaita, karamellisoitu possunniska ja pinaatti-mozzarellalasagne täynnä makua ja lohkoperunoista täysi kymppi. Tårget ei erittele lounaslistallaan päivän jälkiruokaansa, joten tiramisu tulee yllärinä. Ja hyvänä sellaisena!

Lounaan lisäksi Tårgetista saa ruoka-annoksia listalta, pizzoja ja valmiiksi räätälöityjä menukokonaisuuksia. Sekä tietenkin kattavan valikoiman juomia. Tårgetissa on viinikellari ja tiloista löytyy myös tilausravintola Piazza. Konseptiin kuuluu myös catering-palvelu. Aurinkoinen kesäterassi vetää väkeä istuskelemaan myöhään iltaan. Eikä sovi unohtaa muitakaan Tårgetin omistajien ravintoloita: Hugge, Nooa ja nyt remontissa olevat loppuvuodesta uudelleen avautuvat Fontana Cafe ja di Trevi.

Pari viikkoa myöhemmin tutkin taas Tårgetin viikon lounaslistaa, enkä pety tälläkään kerralla. Lammaslihapullat rosmariinikastikkeessa, yrttiperunat, metsäsieni-pinaattiuunipasta, timjamilla maustetut punajuuret, salaatit ja vadelmarahka. Kaikki herkullisia, lammaspullat ja punajuuret vetivät pisteet kotiin. Alkukesän vihreys, linnunlaulu, Aurajokiranta ja kiireetön terassitunnelma. Kun vihdoin poistun, katse kiinnittyy Tårgetin kiinteistön seinätekstiin "Onmia vincit amor" eli kaiken voittaa rakkaus. Aivan. Rakkaus hyvään ruokaan ja Turkuun.

www.matbar.fi

Tårget lounas ma-pe klo 11-15, hinta 10,50 € (salaattipöytä, lämpimät ruoat, leipä, jälkiruoka, jäävesi, kahvi ja tee)

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (9.9.2019)