Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » River Bank

River Bank

Lokakuussa 2019 monen turkulaisen oluenharrastajan leuat loksahtivat paikallislehtiä lukiessa. Klassikoksi muodostunut olutravintola Old Bank lopettaisi toimintansa vuodenvaihteessa.

Konsepti olisi tarkoitus muuttaa modernimmaksi brittiläistyyppiseksi olohuoneeksi ja sporttibaariksi. Säilytettäisiin Old Bankin laaja olutvalikoima ja vankka ammattitaito, lisättäisiin tv-screenit ja kisakatsomot, livemusiikki ja pubiruoka. Uutena yrittäjänä kasvua tekevä paikallinen ravintolayhtiö. Nuorekas toimitusjohtaja poseerasi brittilipun värein maalatussa pyöräilykypärässä "vanhan pankin" edustalla. Ei kelvannut kaikille.

Tällä Aurakadun ja Linnankadun kulman kiinteistöllä on pitkä historia. 1896 kulmauksen puutaloon perustettiin Turun Osakepankki. Puutalon korvasi 1907 valmistunut jykevä graniittirakennus. Pankkitoiminta päättyi 1992 ja seuraavana vuonna tiloihin avattiin olutravintola The Old Bank.

Joulukuu 2019: "Aidon Britannian tuominen Turkuun ei ollut ihan niin nopea juttu kuin etukäteen suunnittelimme". Uusi brittipubi ilmoittaa ottavansa aikalisän, avaus siirtyy sydäntalvesta kesään. Vanha nimi ja konsepti säilyvät toistaiseksi.

Tammikuun alun muutenkin ravintola-alan hiljaisimmat viikot pankin holvit ovat kiinni. Talvea rytmittää vanhan ja uuden yhteensovittaminen: lanseerataan afterwork ja ensimmäiset ruokatuotteet. On remppahaasteita ja somessa kisataan ravintolan nimestä.

Lokakuun lopussa 2020 lounastan fish and chips -annosta River Bankissa ja jututan ravintoloitsijaa. Puhutaan ruoasta, numeroista, ihmisistä, yrittämisestä, tsempistä, unelmista, realiteeteistä, oudoista kuukausista.

Olen täysin väärä ihminen arvioimaan brittityylistä ravintolaa. En ole koskaan käynyt Briteissä, en tunne ruokakulttuuria, en tiedä mitään pubeista eikä jalkapallo kiinnosta pätkääkään. Mutta lahjakorteilla olen valmis ottamaan selvää.

Lounasannos tuodaan pöytään kuten tätä nykyä niin monissa paikoissa. Puolenpäivän jälkeen perjantaina paikalla on muutama ruokailija. Baaritiskiä koristellaan halloween-teemaan. Tänä vuonna syksyn juhla saa tavallista synkempiä sävyjä.

River Bank avasi ovensa remonttiongelmien ja koronakevään rajoitusten jälkeen heinäkuussa. "Ja täysin surkeaan hetkeen" kuten ravintoloitsija ironisesti toteaa. Kun pitkä ravintolarajoituksia ja epävarmuuksia sisältänyt kausi kesällä päättyi, turkulaiset halusivat ulos: terasseille, jokilaivoille, puistoihin ja jokirantaan. River Bankin tyyliset terassittomat sisätilat eivät houkutelleet.

Nimenä River Bank on mielestäni onnistunut. Siinä on viittaus historiaan ja vanhoihin juuriin ja sillä on yhteys konkreettisen sijaintinsa puolesta läheiseen Aurajokeen. Ja suoraan käännettynähän riverbank tarkoittaa joenrantaa, rantavallia, joenpenkkaa tai -törmää.

Hernettä, hernettä ja hernettä. Perinteinen brittiläinen pubiruoka fish & chips koostuu leivitetystä uppopaistetusta vaaleasta kalasta, joka on useimmiten turskaa, punakampelaa tai koljaa sekä ranskalaisista perunoista. Lisämakua haetaan viinietikasta. Kastikkeista annokseen kuuluu ehdottomasti majoneesi. Vihreyttä tuodaan herneillä jossakin muodossa.

Pubityyliin River Bankin lounas tilataan baaritiskiltä. Sitruunalohkolla höystetty rapea kalapala, rapsakat ranskalaiset, hernepyre ja remouladekastike näyttää hyvältä lautasella. Ensipuraisu toimii. Jäähtyessään annos menettää rapeuttaan ja makuaan.

Pakasteherneiden ja sinänsä kelvon hernepyreen lisäksi kasa herneenversoja annoksen päällä on vähän liikaa. Pieni lisukesalaatti olisi raikastannut annosta, vaikkei se kaiketi tähän settiin kuulukaan.

"Syyskuu oli ihan kiva". Kunnes taas säädettiin. Jälkkäriksi nautittu kurpitsapiirakan pala pysähtyy haarukkaan kun kuuntelee yrittäjää. Etätyösuositukset ovat keväästä asti vieneet ravintoloiden lounasasiakkaat. Alkuinnostuksen jälkeen take away -buumi on tasaantunut. Livemusiikki-illat eivät enää kannata aukiolorajoitusten vuoksi. Koteihin jumahtaneita futis- ja formulafanejakin on työlästä haastaa.

Me tavikset emme mieti pikkukouluja elo-syyskuussa, mutta ravintoloiden sesongin myynti tehdään tuolloin.

Burgereita, wingsejä, ranskalaisia, hodareita. Erottuuko tällä 2020 Turussa? Kenties ei. Viikonloppubrunssi? Tarjolla niin monessa paikassa.

Heti avauduttuaan River Bank lanseerasi viikonloppujen English Breakfast -brunssin. Pöytiin tarjoiltava aamiaislautanen sisältää mm. makkaraa, pekonia, paistettua kananmunaa, grillitomaattia, papuja tomaattikastikkeessa, perunaröstiä, paistettuja sieniä ja paahtoleipää. Aitoudesta ja hinnoittelusta voidaan olla montaa mieltä.

Presidentinvaaliyön valvonta tarvitsee piristystä, makua ja väriä. Viikon lounaslistalta valikoituu testiin kala. Paistettu lohi lisukkeineen kuulostaa juuri sopivan täyttävältä.

Lohi on hyvin meheväksi paistettu ja toimii perunaröstin rapeuden kanssa. Voi-valkoviinikastike ja kukkakaali tukevat makuja. Annos on värikäs, houkutteleva ja simppeli. Leivän ystävänä kaipaisin lounasannoksiin hieman purutuntumaa. Pala talon leipää ja jokin persoonallinen levite toisi lounaaseen aavistuksen ekstraa.

Teekupin ja kakkupalan äärellä korviin osuu kiinnostava keskustelu. Poistuva selkeästi kanta-asiakkaisiin kuuluva pariskunta kehuu ruokaa. Puhutaan siitä, miksei ruokailumahdollisuutta ole ollut aiemmin. Pohditaan, miten kallista tilan muuttaminen ja vaikkapa keittiön rakentaminen on.

Baaritiskillä, nettisivuilla ja somessa mainostetaan isänpäivämenua. Kuten luonnollisesti kaikissa ravintoloissa. Jokaisena juhlapyhänä ravintolat kilpailevat asiakkaista, mutta nyt kisa on erilainen. Ainahan ravintolat ovat haastaneet kotikokkeja valmiiden pöytien helppoudella. Korona on tuonut aivan uudenlaisen haasteen. Ruokakauppojen verkkotilauspalvelut, valmiskassit ja somen livekokkausstriimaukset houkuttavat ihmisiä jäämään kotiin.

River Bankin yrittäjän kanssa pohdimme tulevaa juhlakautta. Kannattaisiko myydä "etäpikkujoulupaketteja". Yritys voisi valmistaa ruoat tiloissaan, asiakas noutaisi ne henkilökunnalleen kotiin toimitettavaksi. Miten tähän suhtautuu maamme hygienialainsäädäntö? Entä alkoholilait? Jatkuvasti muuttuvat rajoitukset? Jokainen siirto maksaa.

Parhaimmillaan ruoka saa hymyilemään. Kolmas lounaani River Bankissa on juuri tällainen. Pariloitu lohi, rapukastike, porkkanapyree, vihersalaatti ja perunasipsit on täydellinen combo. On makua, raikkautta, tekstuuria. Kaikki annoksessa on tasapainossa. Lähetän keittiöön ansaitut kehut. Tätä lisää.

Viimeisellä lahjakortillani olin päättänyt syöväni ehdottomasti burgerin. Pääni käänsi kuitenkin seuraavan viikon lounaslistan päivitys: paistettua lohta, perunamuusia, tillivoita ja hölskykurkkua. Kuulosti täydelliseltä lohturuoalta marrashorrokseen.

Kun tillivoinappi sulaa lohipalan päällä ja valuu muusille mehevöittäen sitä, ollaan asian ytimessä. Etikkainen mummonkurkku ja vihersalaatti piristävät makua. Hetken marraskuu on kauempana.

Ruoka herättää intohimoja ja mielipiteitä. Sitä se on tehnyt varmasti aina. Nyt se on monestakin syystä entistä kiinnostavampi ja keskustelua nostattavampi aihe.

#supportyourlocal
www.riverbank.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (2.12.2020)