Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ravintola OOBU - tyyliä ja loistavia makuja

Ravintola OOBU - tyyliä ja loistavia makuja

Voiveitsi! Palaan hetkeksi muistoissani opiskeluvuosiin 90-luvulle, jolloin ammattilukiossa kattauksiin kuului – ainakin opetusmielessä - katelautanen ja voiveitsi. Ravintolan OOBUn lounaan alkuun pöytään tarjoillaan maistuva korillinen talon leipiä, herkullista suolaista voita ja se voiveitsi. Tyylikästä.

Sovittu kolmen ruokalajin liikelounas saa komean aloituksen ikkunapöydästä. Edessäni aukeaa ehkä Turun kuvatuin Aurajokinäkymä. Sipaisen voita saaristolaisleipäviipaleelle ja nautin kiireettömästä tunnelmasta.

Härkätartar

Härkätartar. Ennakolta epäilin, paikan päällä ihastuin. Tuoreet yrtit, yrttiöljy ja viimeistely mm. sipuleilla tuovat mukavaa tekstuuria ja kruunaavat annoksen. Tartar sulaa suuhun.

Pääruokaa odotellessa ehtii silmäillä kauniisti entisöidyn ravintolatilan yksityiskohtia ja tutkailla talon historiaa. Carlo Bassin vuonna 1884 valmistunut arkkitehtuurin helmi jokirannassa kiinnitti ohikulkijoiden huomion viimeistään remonttinsa myötä muutama vuosi sitten. Ravintolatiloiksi muuttaminen on laittanut yrittäjät tarkastelemaan rakennuksen menneisyyttä ja kunnioittamaan arkkitehtoonisia ratkaisuja.

”Saaristo on jälleen kaupungissa. Ravintola OOBU tarjoaa raikkaita saaristolaisruokia keskellä Turkua perinteikkäässä Bassin talossa. Kalaa, lammasta ja kasviksia monessa muodossa, perinteitä kunnioittaen ja uusinta keittiöosaamista hyödyntäen”.

OOBU avasi haastavaan korona-aikaan marraskuussa 2020 Vajaat parisen vuotta tiloissa toiminut Ravintola Bassi jätti kalaruoan mentävän aukon Turun ravintolamaailmaan. OOBU lähti ylpeästi kertomalla Turun olevan saariston pääkaupunki. Ravintolan nimi tekee kunniaa kaupungin ruotsinkieliselle nimelle, logo tuo mieleen aallot.

Ravintoloitsijat haluavat sanojensa mukaan nostaa suomalaisuutta, varsinaissuomalaisuutta, turkulaisuutta ja saaristolaisuutta.

Tiloja järjesteltiin uudelleen, myös nykyisin kaupungin kuvatuimpiin lokaatioihin kuuluva parveke avattiin ruokailijoiden käyttöön.

Paistettua ahventa ja savuvoikastiketta

Kesä lautasella. Paistettua ahventa ja savuvoikastiketta. Rapsakat ahvenfileet ovat saaneet kypsyä täydellisiksi, kastike kuplii herkullisena. Kesävihannekset retiisi, kukkakaali, herneenpalko ja peruna ovat juuri sopivan al dente ja täynnä makua ja suutuntumaa.

Kun äänimaailmaa täydentää jazzahtava versio Wonderful Lifestä ja alapuolella kadulla valmistaudutaan Taiteiden Yöhön, ei voi kuin hymyillä.

Chaine des Rotisseurs -kilven maaliskuussa 2022 ansainnut ravintola ulottaa toimintansa myös Ruissaloon. Kesäravintola Ruissalon Maininki on ravintoloitsijoiden Turo Jokisen ja Marina Björkenheim-Jokisen toinen helmi.

Ravintola OOBUn lounaskonsepti on kiireettömyys. Tarjolla on päivän ns. kotiruokalounas joka sisältää alkusalaatin, leivän ja pääruoan sekä kahvin tai teen ja viikoittain vaihtuva business lunch.

Lisäksi lounasaikaan listalta löytyvät klassikot OOBUn savulohikeitto, savulohisalaatti ja katkarapuleipä.

Kalapainotteinen a la carte -lista on saatavilla arkisin klo 16 jälkeen ja lauantaisin koko päivän.

Lounaallakin kaikki ruoat tarjoillaan pöytiin. Arvosteluissa ravintola saa erityiskiitosta loistavasta asiakaspalvelusta.

Sitruunajuustokakku

Kirpeyttä ja makeutta. Lounaan päättävä sitruunajuustokakku vie monenlaisiin makumaailmoihin. Tuoreet tyrnimarjat vihjaavat kirpsakkuudellaan syksyyn ja taittavat juustokakun makeutta. Harkittu päätös loppukesän menulle.

OOBUn listoilta näyttää löytyvän ainakin lohta, kuhaa, nieriää ja paistettuja silakoita. Sekä karitsan sisäfilettä. Osaavissa käsissä lähimaut jalostuvat tyylikkäiksi annoksiksi.

Ravintola myös savustaa itse kaikki kalansa keittiössään, jotta asiakkaille olisi tarjolla mahdollisimman tuoreita herkkuja.

Jokirannan lounasravintoloissa kuhisee. Kontrasti OOBUn hillittyyn rauhallisuuteen on melkoinen. Onneksi turkulaisilla ruokailijoilla on valinnanvaraa.

www.oobu.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (2.9.2022)