Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Herkkudonitseja ja koronatsemppiä

Herkkudonitseja ja koronatsemppiä

Kesällä 2020 someen alkoi tulvia houkuttelevia kuvia. Värikkäät, sesongin marjoilla koristetut ja maustetut gluteenittomat donitsit ja kakkupalat oli kuvattu tyylikkäästi. Kuvien taustalla häilyi Turun linna.

Satama, linna, idyllinen ja historiallinen miljöö, toimiva liikeidea. Nick's food design on vuosien mittaan saavuttanut vakiintuneen asiakaskunnan. Cateringpalvelut ja ravintolatoiminta ovat puskeneet pienyritystä eteenpäin yli kymmenen vuoden ajan.

Ravintolan muutto Helsinginkadun jokivarresta Turun linnaa vastapäätä pakotti toki muokkaamaan ruokatuotetta. Entisen kiinteistön työpaikkalounastajat ja läheisten kerrostalojen senioriasujat jäivät pois.

Linnankadun pikkuruisen tunnelmallisen ravintolan löysivät vanhojen kantisten lisäksi erityisesti gluteenittoman ruoan ystävät. Painopiste siirtyi lounasbuffeteista gluteenittomien tuotteiden kehittelyyn. Erilaiset tilaustarjoilut täyttivät mukavasti kaarinalaisen yrittäjäpariskunnan kalenteria.

Marraskuun 2020 lopulla Black weekillä joudun odottamaan pöytää tovin ulkona. Ravintola on koronarajoitusten mukaisesti täynnä. Lounastarjous on houkuttanut, eikä ihme. Kaikki lounaat kympillä.

Grillattu lohi

Olen aterioinut täällä aiemminkin eikä Linnankatu petä tälläkään kertaa. Suppealta listalta valitsen grillatun lohen. Pöytään tarjoiltua pääruokaa ennen ehtii nauttia raikkaasta salaattibuffasta. Itseleivotun gluteenittoman leivän kaveriksi tarjolla on maukasta hummusta.

Vaikka ravintola on täynnä, pääruoka valmistuu nopeasti. Rapsakat paistetut vihreät pavut hollandaisekastikkeella ja reilu annos herkullisia tillipestoperunoita toimivat loistavasti grillatun lohifileen kanssa. Kiireisimmän lounasajan jälkeen tunnelma on leppoisa. Syömässä näyttävät olevan lounastreffejä viettävät kolmekymppiset äidit ja rauhallista fiilistä etsimään tulleet pariskunnat. Joku hakee omaan astiaansa noutoruokaa ja joku poikkeaa kakulle ja kahville.

Se, että lounastan lahjakortillani täällä nyt, ei ole mitenkään itsestään selvää. Ravintolaa ja yrittäjäpariskuntaa on ravisteltu viimeisen vuoden aikana ihan huolella. Kun Nfd tarjosi vähävaraisille lapsiperheille jo perinteeksi muodostuneen jouluaterian 2019, oli omistajilla itku tavallistakin herkemmässä. Vuosien paineet, yrittäjyyden ja lapsiperhearjen yhdistäminen ja muut haasteet vaativat veronsa: he joutuivat sulkemaan Linnankadun ravintolansa heti alkuvuodesta. Toiminta jatkui kuitenkin Kaarinan Aktia Arenan lounailla ja pitopalveluna.

Silloin ei vielä tiedetty mitä olisi edessä.

Facebookpäivitys maaliskuun puolivälistä oli karua luettavaa. Hallituksen tiedotustilaisuus koronasta torstaina 12.3. aiheutti ennennäkemättömän ketjureaktion. Eri alojen yrittäjien varauskalenterit tyhjenivät hetkessä. Nick's food designin lupaava kevät hyytyi tunneissa. "Meillä meni pelkästään perjantain aikana tuhansien eurojen edestä sovittuja keikkoja ohi".

Kun korona laittoi ravintoloita kiinni kevättalvella, Nfd ajatteli asian uusiksi. Lapsiperheiden ja etätyöläisten uudenlaista arkea helpotettiin take away -tarjouksilla. Ravintola sinnitteli myymällä noutoruokaa alehinnoin.

Koulujen sulkeminen ja näin ollen kouluruokailun loppuminen herätti hyväntekeväisyydestä tunnetun yrittäjäparin. He alkoivat tarjota keskiviikkoisin ilmaisen lounaan sadalle hengelle. Hakijoiksi toivottiin ilmoittautuvan erityisesti vähävaraisia lapsiperheitä. Kädenojennus otettiin kiitollisena vastaan. Hyvä poiki hyvää: ravintolan lounaskotiinkuljetuksia lähti ajamaan joukko vapaaehtoisia.

Ihmisten viihtyessä kotona viikonloppujen brunssikassit nousivat hitiksi.

Tämän rohkaisemana kehiteltiin pääsiäis-, vappu- ja äitienpäivämenut sekä juhannuksen grillikassi noutoperiaatteella. Aluksi takunnut tilausten lähettäminen ja vastaanotto kehittyi nopeasti, kun alan yritykset tajusivat take awayn suosion ja mahdollisuudet.

Ajatuksella suunnitelluille ja selkeästi rakkaudella kokatuille aterioille näytti olevan kysyntää. Aktiivinen somemarkkinointi ja support your local -teema kantoivat.

Kesällä rajoitukset höllentyivät. Aktia Arena sai jälleen tarjota runsaita buffetlounaita. Keskikesällä Linnankadun ravintola avasi. Toimintaa oli mietittävä uusiksi. Gluteenittomiin leivonnaisiin erikoistunut paikka panosti tarkasti mietittyihin tuotteisiin. Sesongin marjoilla maustetut donitsit ja kakkupalat vetosivat kahvilaelämyksiä kaivanneisiin. Salaattilounailla saatiin kesäulkoilijat liikkeelle. Ravintolan leipomo kehitteli uusia tuotteita joita saatiin kahvilan lisäksi myyntiin kauppoihin.

Syksyn tullen ravintolat hakivat muotoaan epävarmassa tilanteessa ja koronatiedotuksia pelolla odotellen. Nick'sin osalta näytti valoisemmalta: toiminta laajentui kun yrittäjät aloittivat Kaarinassa Lounaskahvila Piispanhelmen ravintoloitsijoina.

Buffetlounaat Kaarinan pisteissä ja muutaman annoksen lista pöytiin tarjoiltuja lounaita Linnankadulla vaikuttivat toimivan.

Idyllistä ja intiimiä tilaa markkinoitiin yksityiskäyttöön ja isänpäiväksi kehiteltiin taas uusi take away- menu.

Kotoilijoiden helpotukseksi ideoitiin "Weekend survival bag". Valmiiksi suunnitelluista noutomenuista on tullut varmasti pysyvä osa tämänkin ravintolan toimintaa. Facebookin lisäksi Instagram on tuonut lisää näkyvyyttä. Sosiaalinen media on viimeisen vuoden aikana ollut yhä tärkeämpi markkinointikanava.

Pari päivää ennen joulua käyn noutamassa ravintolasta ruokakassin meilissä ilmoitettuna aikana. Nick's food design ei halunnut tänä vaikeana vuonnakaan luopua jouluisesta hyväntekeväisyysperinteestään. Tänä vuonna jouluateria päätettiin toteuttaa turvallisesti noutoperiaatteella. Yrittäjien sähköposti tukkeutui ruoka-avun tarvitsijoista heti kun facebookilmoitus julkaistiin. Monet paikalliset yritykset lähtivät tukemaan joulukassia, joten vähävaraiset lapsiperheet saivat ruoan lisäksi joululahjoja lapsille.

Sinkun joulukassista löytyy mm. perunasalaattia, rosollia, lohta, kinkkua, porkkanalaatikkoa ja pari kakkupalaa. Bonuksena kassiin on näköjään sujautettu ravintolan lahjakortti. Herkuttelu jatkukoon siis 2021.

Black weekin kunniaksi nautin Linnankadun ravintolassa toisenkin lounaan. Härän grillipihvi ja edamamepavut lisukkeineen saavat kiitettävän arvosanan. Annos on Nfd:lle tyypilliseen tapaan runsas. Salaattipöytä on jälleen maistuva ja jälkkärinä mokkamousse sulaa suuhun. Sisustuksen yksityiskohdat, lempeän hämyisä valaistus ja kiviseinien rouheus luovat pysähtyneen tunnelman.

Joku on sanonut, että Turussa syöminen on jotenkin erityisen historialista. No niinpä! Kun tänne vanhoihin linnan tallien rakennuksien suojaan on fillaroinut Tuomiokirkolta Suomen Joutsenen ohittaen, on todellakin ansainnut lounaansa. Lounaan, jossa maistuu intohimo ja periksiantamattomuus.

www.food-design.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (14.1.2021)