Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Monimuotoinen Ruissalo

Monimuotoinen meidän kaikkien Ruissalo

Luonto, luonto ja luonto! Mutta on Ruissalo toki muutakin. Kansanpuisto, jota tiiraillaan ruotsinlaivojen kansilta. RuisRock, pitsihuvilat, kylpylä, Saaronniemen uimaranta, Honkapirtin hernekeitto, kasvitieteellinen puutarha, golfkentät, Kuuvannokan kalliot... Tälle entiselle Turun linnan hovin metsästyssaarelle pääsee helposti ympäri vuoden maitse ja kesäkaudella myös vesiteitä pitkin.

Fillaroiden Ruissalon saavuttaa helposti ja saareen onkin organisoitu toimiva pyörätieverkosto. Saaren voi pyöräillä päästä päähän ja polkemista helpottamaan on tehty myös kartasto. Tänä kesänä fillarointi oli myös keskikesällä entistäkin sujuvampaa kun RuisRockin peruuntumisen vuoksi kansanpuiston aluetta ei suljettu rakennusteknisistä syistä.

Luontopolut ovat sitä aidointa Ruissaloa. Kartat opastavat kävijän laajalle reitistölle ja polkuja löytyy kaikentasoisille kuntoilijoille. Poluilla pääsee tutustumaan Ruissalon monipuoliseen luontoon ja eläimistöön, huvila-arkkitehtuuriin ja saaren historiaan. Vaivaa liikkeellelähtöön ei tarvitse nähdä, sillä suuri osa luontopoluista starttaa aivan saaren päätien varrelta ja bussipysäkkien tuntumasta.

Jo muutenkin uniikki saari ansaitsee pari lisämainintaa persoonallisista kohteistaan. Pikku-Pukin pitsihuvilalle häitä tai muita juhlia viettämään tulevat kyyditään paikalle Airistoa pitkin vesitse. Keltainen paviljonki on puiden katveessa, rantasauna laitureineen kiinnittää katseen isommankin laivan kannelta. Pienen saaren erikoisuus on vihkikallio. Joka siis toimii nimensä mukaisena karun kauniina vihkipaikkana.

Hirsirakenteiseen rintamamiesten rakennuttamaan Honkapirttiin ulkoillaan kuuluisalle hernekeitolle. Etenkin vanhemmat åboriginaalit eli alkuperäiset kaupungin kasvatit tapaavat kokoontua pirtillä säännöllisesti.

Pikku-Pukin rantapromenadi

Ruissalossa voi kävellä upeita rakennettuja reittejä kuten esimerkiksi Pikku-Pukin rantapromenadi. Sen varrella on useita koristeellisia 1800-luvun lopulla valmistuneita villoja. Pitsihuvilat edustavat aikansa varakkaiden kauppiaiden, tehtailijoiden ja muun yläluokan kulttuuria ja elämäntapaa. Yksityisomistuksen ohella Ruissalon huviloita ylläpitävät ja asuttavat monet seurat, yhdistykset ja järjestöt.

Hieman toisenlaisen kävelyretken kokee "Ruissikansa". Olennainen osa RuisRockia on ns. via dolorosa. Festareiden aikaan saarelle ei autoilla vaan matkaa taitetaan jalkaisin. Etenkin yön tunteina paluu Ruissalosta kaupunkiin saattaa olla monelle tuskien taival, josta rokkikansan keskuuteen on levinnyt vakiintunut termi kävelytiestä "via dolorosana".

Niin, RuisRock ja ruotsinlaivat. Kansanpuiston rannalla ja laitureilla isot risteilijät tulevat todella lähelle. Useampi maailmanluokan artisti ja bändi on hämmästellyt kerrostalon kokoisia laivoja esiintyessään Ruissin rantalavalla.

Kasvitieteellinen puutarha

Tammimetsien ja lehtojen saarella voi kokea myös sademetsän. Turun yliopiston ylläpitämä kasvitieteellinen puutarha on varsinainen kasvimaailman aarrearkku. Yli 5000 lajia käsittävä kokoelma vie matkalle maailman ympäri. Laajaan alueeseen kuuluu ympäri vuoden auki oleva ulkopuutarha. 23 hehtaaria, kukkivia kasveja huhtikuulta marraskuulle, alppiruusurinne ja hyötykasvitarha. Maksuttoman ulkopuutarhan lisäksi kokonaisuuteen kuuluu kasvihuoneita, joissa viihtyvät eksoottiset kasvilajit, koriste- ja hyötykasvit. Ulkopuutarhaan on vapaa pääsy, kasvihuoneet ovat maksullisia.

Lintujen bongailuun Ruissalosta löytyy kolme lintutornia. Turun kaupungin nettisivujen kartoista on helppo paikantaa näiden sijainti. Kartalle on myös merkitty saaren luonnonsuojelualueet.

Elokuun loppupuolella Ruissaloon kannattaa suunnata keltaisen energian vuoksi. Kaupungin auringonkukkapelloilta saa käydä maksutta poimimassa itselleen kimpun.

Urheilua ja kulttuuria. Kaiken kansan koiranulkoilutuksen ja sunnuntaikävelyjen lisäksi Ruissalossa liikutaan myös järjestetysti. 1906 perustettu Turun pursiseura liikuttaa veneilyharrastajia junioreista ja noviiseista huippu-urheilijoihin. Aura Golf kokoaa yhteen alueen golfaajat. Ruissalojuoksut on yksi juoksutapahtumien klassikoita ja Paavo Nurmi Marathon kuljettaa juoksijat keskustasta Ruissaloon.

Ruissalon Telakka

Kulttuuripuolesta vastaa nykyään Ruissalon Telakka. 1890-luvulta 1950-luvulle toiminut Turun veneveistämö oli alueen, Suomen ja Euroopankin mittakaavassa merkittävä työllistäjä. Nyt telakka tarjoilee artesaanipizzoja, pienpanimo-oluita, keikkoja, kokouksia, yritystapahtumia ja juhlia. Julkisesti tai vain sinulle räätälöitynä. Kahviloita ja ravintoloita saarelta löytyy useita, suurin osa toki vain kesäpainotteisesti.

1970-luvulla telttailu oli trendikästä. Ruissalo Camping vastasi telttailijoiden tarpeisiin tuolloin ja toimii päivitettynä edelleenkin. Saaronniemen uimaranta on turkulainen klassikko. Merinäköala, grillipaikat, saunat, hiekka ja kalliot, purjeveneet, avantouinti, beach volley, hyvät kulkuyhteydet. Ja lähes kulman takana täyden palvelun Ruissalon kylpylä.

Parade of Sails. Merellisen Turun suurimmat tapahtumat päättyvät Ruissalon kautta Airistolle. Kun suuret purjelaivat lähtevät kaupungista, ne kannattaa kiikaroida Ruissalon rannoilta. Kansanpuisto täyttyy heti, Kuuvannokka hieman hitaammin.

Kuuvannokka

Merellistä maisemaa voi toki fiilistellä koko saaren mitan, mutta parhaimmillaan se näyttäytyy Kuuvannokassa ja Kolkassa. Kuuvan kalliot ovat merta rakastavan turkulaisen ehdoton vierailukohde. Kolkannokka on myös Turun kansallisen kaupunkipuiston kaukaisin päätepiste.

"Aamu Airistolla". Suomalaisen iskelmän ikivihreä ääni Olavi Virta romantisoi laulaen

purjehduksen Turun saaristossa. "Niin kirkkahasti, kirkkahasti kimmeltää nyt ulappa Airiston". "Niin sorjasti, nopsasti viilettää pois kauaksi purtemme". "Ei huolta meillä ei, ne tuuli kauaksi vei". 1950-60-lukulaiseen nostalgiaan tuskin enää päästään, mutta pitkä vihreä saari kannattaa tutkia päästä päähän maitse ja vesitse.

Aukioloajat ja muut ajankohtaiset infot kannattaa tarkistaa nettisivuilta.

www.turku.fi
www.visitturku.fi
Ruissaloyhdistys.fi > huvilat
Ruissalo spa
Ruissalon telakka
Honkapirtti
Kasvitieteellinen puutarha
Ruisrock
Turun pursiseura
Aura golf
www.juoksuaika.fi

Teksti: Päivi Säiniö (8.9.2020)
Kuvat: Turkulaiset.fi