Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Luomua ja lähiruokaa Turusta

Luomua ja lähiruokaa Turusta

Turku on saanut muutaman vuoden sisään lähiruokaan ja luomuun keskittyviä kauppoja suurien ketjuliikkeiden oheen. Myös Portaat luomuun on kampanja, jonka tarkoituksena on kannustaa ammattikeittiöitä luomueinesten käyttöön ja näin kestävämmän kehityksen mukaiseen toimintaan. Kulttuuripääkaupunkivuotena startannut Lähiruokakampanja on sekin jäänyt ravintoloihin osaksi arkea. Eikä kannata unohtaa Turun Kauppatoria, missä lähitilojen tuottajat myyvät vihanneksia herkullisen halvalla. Tutustu Turun lähi- ja luomuruokaan ja tee keittiöstä hitusen ekologisempi!

Mitä on turkulaisten lähiruoka? Kuinka pitkällä on sen kantamoinen?

Lähituottajat saavat erilaiset määritelmät kenelle ovat lähiruokaa tarjoavia sen perusteella, mitä tuotteita tarjoavat. Turkulaisten vihannekset, kananmunat, liha sekä viljatuotteet tulisi olla Varsinais-Suomesta saadakseen osakseen lähiruoan tittelin. Riistan ja maitotuotteiden osalta saman arvon saavat kaikki Suomessa olevat tuottajat.

Mutta vaikka tuote olisikin lähialueelta, sen tulee olla myös tarjottavissa tuoreena. Tuotteen pakkaustapoja katsotaan myös tarkkaan, sillä lähiruoka halutaan tarjottavan kierrätettävistä pakkauksista. Lähiruoka ei myöskään sisällä lisäaineita.

Kesällä kannattaa suosia marjoja, salaatteja, herneitä, tomaatteja ja kurkkuja. Lähialueilla tuotettuja tietysti. Syksyllä ovat kesäkurpitsat, kaalit, omenat ja sienet parhaimmillaan. Talvella taas on aika siirtyä juuresten pariin. Kesällä pakastetut marjat maistuvat myös hankien ollessa korkeimmillaan. Keväällä saa latoa lautaselleen parsaa, ituja ja raparperia.

Ota lähiruoka haltuusi tuote ja paikka kerrallaan. Kannattamalla pieniä, yksityisiä tahoja pidämme huolta siitä, että kaupunkimme saa pitää elävöittävät ja raikkaat paikkansa, jotka tuovat tervettä kilpailua ketjuliikkeiden oheen.

Kauppatori

Turun tori on vertaansa vailla. Paikallisliikenteen lähtöruutuna toimiva tori on vilkas kauppapaikka torikojuineen. Suomen halvimmaksi toriksi tituleerattu kojurypäs onkin mitä mainioin paikka hankkia lähivihanneksia edullisesti.

Maalaisten tori on kauppatorilla oleva yksi rivistö, missä saa myydä oman tilan alkutuotantoon kuuluvia tuotteita. Nämä kojut erottaa yksinkertaisemmista ja pienemmistä myntitiskeistä muihin kojuihin verrattuna.

Torilta löytyvät myös lisäaineettomia herkkuja tarjoava koju, pari torikahvilaa sekä tuoretta kalaa myyvät veljekset. Kauppatori onkin lähialueiden tilallisten tuotteiden perään haikailevan taivas. Torille, mars!

Turun kauppatori voinna arkisin kello 7–18 ja lauantaisin kello 7–15.

Lisätietoa torilta löytyvistä kojuista: Turunkauppatori.com

Kauppahalli

Kauppatorilta kiven heiton päässä sijaitsee Turun kauppahalli. Viitisenkymmentä yrittäjää sisällään pitävä, jo yli satavuotias halli on luomun ja lähiruoan ystävän lempipaikka.

Yli satametrinen, korttelin pituinen kauppapaikka tarjoaa lähileipomon tuotteita sekä tuoreita kala- ja lihatiskejä. Hallissa toimiva Kalaliike S. Wallin on vanhin ja pitkäaikaisin tilassa ja suvun omistuksessa pysynyt yritys.

Halli osallistui ympäristöystävällisyyttä ja ekologista tehokkuutta parantavaan EcoStart -ympäristöohjelmaan vuosi sitten. Ohjelman vaikutuksia seurataan seuraavaan vuoteen asti. Ohjelman toivotaan kehittävän niin Kauppahallin kuin yritystenkin toimintaa taloudellisemmaksi ja ekologisemmaksi.Tulevina vuosina Kauppahallin tavoitteena on profiloitua entistä voimakkaammin ympäristöystävällisenä laadukkaiden ravintolapalvelujen ja lähiruoan tarjoajana.

Sen lisäksi, että Kauppahallista saa luomua ja lähiruokaa, tarjoaa se myös hyvää palvelua henkilökohtaisesti. Kaupunki kutistuu ja olonsa voi tuntea osaksi entisajan kylää, kun saa kertoa kuinka paljon mitäkin lihaa haluaa tai kun kysyy kalakauppiaan suositukset tuoreimmasta kalasta.

Kauppahalli avoinna arkisin 7-17:30, lauantaisin 7-15.

Finska

Kun nousee Kauppatorilta Kauppiaskatua ylöspäin Kinopalatsin suuntaan, tulee Maariankadun risteyksen jälkeen Finskalle. Kyseessä on luomu- ja lähiruokakauppa, joka avasi ovensa keväällä 2011. Finska toivottaa tervetulleeksi aidon ruoan ystävät, jotka haluavat mahdollisimman lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa ilman tarpeettomia lisäaineita. Finska on kaiken kattava kauppa siinä missä suuretkin marketit. Sieltä löytyvät ruoat lihoista vihanneksiin ja valmiisiin herkkuihin. Pakasteesta löytyvät jäätelöt, hyllyistä luomujauhot. Uutuutena ovat luomualkoholijuomat.

Tuotteet tulevat Finskaan pääasiassa suoraan tuottajilta ja maatiloilta, jolloin ruoan alkuperä on aina taattu.

Finska avoinna arkisin 11-18, lauantaisin 10-15.

Osoite: Kauppiaskatu 15

Luomuidylli

Toinen luomukauppa, Luomuidylli, sijaitsee Humalistonkadulla, aivan Uffin läheisyydessä. Kun haluaa ostaa samalla kerralla ruoat, pesuaineet, kosmetiikat, superfoodit ja lemmikeillekin lisäaineetonta kuivamuonaa, on syytä matkata tänne. Myös gluteenittomia tuotteita on vino pino.

Mene Luomuidylliin oman, tyhjän pullon kanssa, kun haluat ostaa pesuaineita. Täyttöpalvelulla hillitään turhan jätevuoren syntymistä.

Luomuidylli kehoittaa luomusta tietämättömiäkin saapumaan ja kyselemään. Luomuidyllissä halutaan palvella niin tuotteiden kuin tiedonjaonkin voimin. Yksilön ja ympäristön hyvinvointi, eettisyys ja ekologisuus kuuluvat Luomuidyllin arvoihin.

Luomuidylli avoinna arkisin 11-18, lauantaisin 10-15.

Osoite: Humalistonkatu 7a

Ruohonjuuri

Helsingissä jo 80-luvulla syntynyt Ruohonjuuri saapui Turkuun vuonna 2006. Ekokauppa on aktiivinen ja eläväinen paikka. Milloin on maistatuksessa hamppukeksejä, milloin jotain muuta ihanaa. Ruohonjuuren toimintaa viitoittaa ekologisuuden ja eettisyyden ajatus. Asiakkaita halutaan palvella juurikin elämyksiä tarjoten, mutta kuitenkin niin, että luonnon kunnioittaminen tulee ensimmäisenä. Kauppa on suuri, mikä antaa hyllytilaa monenmoisille tuotteille. Yksi on varmaa, Ruohonjuuressa ei voi vain piipahtaa. Siellä kuluu tovi jos toinenkin tuotteita hypistellen ja tutkien.

Ruohonjuuri avoinna arkisin 10-19, lauantaisin 10-17

Osoite: Linnankatu 9-11

Portaat luomuun!

Ruokapalvelu Kateringin laatima ja Turun kaupungin kiinteistöpalveluliikelaitoksen hyväksymä Portaat luomuun -projekti työntää niin kaupungin keskuskeittiöitä kuin yksityisiä ravintoloitakin luomumpaan lähiruokasuuntaan. Erityisesti lapsille ja nuorille halutaan tarjota enenevissä määrin lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa. Ammattikeittiöt saavat ohjeita uusien toimintatapojen käyttöönottoon. Viisiportainen ohjelma asettaa ravintolat ja muut keittiöt eri tasoille kehityksen mukaan. Mitä enemmän luomua ja lähiruokaa, sen korkeammalle portaalle pääsee. Valmisruoat ovat pannassa, ruoat kehoitetaankin valmistamaan alusta lähtien itse.

Esimerkiksi ravintolalaiva Cindy hyväksyttiin suoraan portaalle neljä. Siellä käytetäänkin vähintään kahdeksaa merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien ja sesongin mukaan.

Tutustu portaisiin osoitteessa: http://www.portaatluomuun.fi

Lähiruokakampanja

Kulttuuripäävuotena starttasi Lähiruokakampanja, jonka tarkoituksena oli lisätä Turun ravintoloiden lähiruoan käyttöä. Monet ravintolat ovat jatkaneet kampanjaa sen jälkeenkin ja ottaneet lähiruoan osaksi keittiöiden normaalia arkea.

Esimerkiksi Vaakahuone panostaa lähiruokaan. Salaatit ja lihat ja makkarat tilataan lähituottajilta, saaristolaisleipä valmistetaan itse, loput leivonnaiset tulevat lähikonditoriasta.

Kasvisravintola Keidas

Aurajokirannassa, aivan Förin tuntumassa keikkuu Rahtilaiva. Sen alakerrassa avautuu kasvisravintola Keidas, joka on luomuun panostava lounaspaikka. Kahvit ja teet ovat Reilun Kaupan -merkeillä varustettuja, hinnat huokeita ja palvelu leppoisaa. Laiva on tunnelmaltaan omaleimainen.

Keidas on avoinna arkisin 11-15.

Osoite: Itäinen Rantakatu 61

KASVIS-ravintola

Kävelykadulta nousevat portaat suureen taloon. Sen sisällä hyörii Kasvis-ravintolan henkilökunta. Kyseessä on Betel-kirkon lounasravintola, joka toimii myös catering-palvelijana. Kasvis-ravintola on ottanut osaa Portaat luomuun -kampanjaan, joten sen makoisissa ruoissa maistuu niin lähellä tuotettu luomu.

KASVIS-ravintola avoinna arkisin lounasaikaan11-15

Osoite: Yliopistonkatu 29

Teksti: Anna-Mari Taipalus (10.8.2012)