Turun persoonallisia majapaikkoja
Onko hohto hävinnyt öistä hotelleissa? Eivätkä kasvottomat ketjumajoittamot enää elähdytä? Kokeile seuraavalla kerralla vietää yösi kalterien takana entisessä vankilassa, matkustajahytissä museoidussa höyrylaivassa tai rehevän jugendin ympäröimänä posliinitiikeri kainalossa.
Hotelli Kakola
Haluatko viettää yösi turvallisesti kalterien takana Turun kovamaineisella Kakolanmeällä. Valintasi on Hotelli Kakola.
Syksyllä 2020 avattu Hotelli Kakola sijaitsee paikalla, joka tunnetaan paremmin Kakolan vankilan sijaintipaikkana, minne puolestaan aikoinaan passitettiin Suomen pahamaineisimpia rikollisia. Vankilan toiminnot siirtyivät vuonna 2007 Saramäkeen, jonka jälkeen vankila-aluetta alettiin uudistaa ahkeralla kädellä. Kivilinnoja muutettiin asumiskäyttöön ja mäelle ilmaantui myös uusia rakennuksia. Maailmanpyörää tai näkötornia ei korkean mäen huipulle suunnitelmista huolimatta saatu, mutta saatiinpa kuitenkin funikulaari, joka niittää edelleen mainetta valtakunnan uutisissa, ja näköalathan ovat mäeltä hulppeat ilman näkötorniakin.
Hotelli Kakolassa on 151 huonetta. Valittavina on tavanomaisia yhden tai kahden hengen huoneita, perhehuoneita ja sviittejä. Vaikka perhehuoneiden lisävuoteissa onkin kalteriteema, paikan alkuperäistä tunnelmaa pääsee aistimaan perinpohjaisimmin valitsemalla sellihuoneen, joita on rakennettu entisiin lääninvankilan eristysselleihin. Sellihuoneet eivät ole koolla pilattuja, mutta niissä on kuitenkin pikkuruinen ikkuna, kerrossänky, vesipiste ja wc. Suihku pitää luonnollisesti jakaa muiden eristyssellien asukkaiden kanssa.
Hotellissa toimii ravintola ja viinitupa. Aamiaisen lisäksi ravintolassa tarjotaan arkipäivisin myös lounasta, ja sunnuntaisin brunssi. Viinitupa Hilariuksessa pääsee nauttimaan laadukkaita viinejä ja pientä yhteensopivaa purtavaa. Kakolanmäellä on myös muita ruokailu- ja kahvittelupaikkoja, kuten Kakolanruusu, bageri Å ja entisessä vankilanjohtajan talossa toimiva kesäkahvila, Cafe Kakola.
Kakolanmäelle pääsee ajamaan autolla "takakautta" Puutarhakatua ja Korkeavuorenkatua pitkin, tai sitten sinne voi funikulaarilla nousta suoraan Aurajokirannasta (Linnankatu 55 kohdalta) tai tämän kulkupelin ollessa rikki, kävellä mäkeä ristiin rastiin kulkevaa, yllättävän pitkää tietä pitkin tai nousta portaita pitkin, jotka kuitenkin ovat erittäin jyrkät eivätkä sovi heikkokuntoisille.
Laivahostel S/s Bore
Vanha höyrylaiva, joka aikoinaan kuljetti matkustajia Suomesta Ruotsiin paremman elämän toivossa, on tätä nykyä ankkuroitu Aurajoen rantaan, ja siinä toimii Suomen parhaaksi hostelliksi vuonna 2020 valittu Laivahostel S/S Bore. Valinnan teki Suomen Hostellijärjestö.
Boressa on 120 hyttiä ja 250 vuodepaikkaa. Hytit ovat 1-4 hengen hyttejä, ja niissä on oma suihku ja wc.
Boressa tarjotaan aamiaista, mutta laivalla ei ole muita ravintolapalveluja. Aurinkokannen kahvilasta voi silti kesäisin ostaa pientä purtavaa ja virvokkeita. Heti Boren ulkopuolella on kuitenkin useampiakin mahdollisuuksia ruokailuun. Forum Marinumin ravintola Göran (aiemmin Daphne) sijaitsee vain kivenheiton päässä Borelta, ja täällä on tarjolla arkipäivinä vaihtuva lounas. Aurajokirantaa keskustaan päin kävellessä tulee vastaan useitakin ravintoloita, esimerkiksi Rantakerttu, jossa tarjotaan arkisin lounasta ja jonka lauantai- ja sunnuntaipäivien hampurilaisbuffet on niin ikään kokeilemisen arvoinen.
Bore sijaitsee lähellä Viking Linen ja Silja Linen terminaaleja, kun niiltä kulkee Linnankatua pitkin muutama sata metriä kohti keskustaa, joten varsinkin laivalla Turkuun saapuville se on helppo saavuttaa. Keskustasta katsoen paikka on hieman syrjässä, mutta Linnankatua pitkin kulkee tiheään bussilinja, joka vie keskustaan ja keskustasta takaisin Borelle vajaassa kymmenessä minuutissa.
Bore on toiminut hostellina vuodesta 2011, jolloin Turun kaupunki aloitti siinä kaupungin retkeilymajaa täydentävän hostellitoiminnan. Retkeilymajaa ei enää olekaan, ja vuodesta 2018 toiminta laivalla on ollut Turun ammatti-instituutin vastuulla. Heidän käsissään laivasta on myös kehitetty monialainen oppimisympäristö, jossa pääasiassa nuoret majoitus- ja ravintola-alan opiskelijat pääsevät harjoittelemaan alaansa käytännössä.
Sen lisäksi, että Borella toimii hostelli, alus on myös osa Merikeskus Forum Marinumia ja kuuluu sen museolaivastoon. Muita museolaivastoon kuuluvia, Boren naapuriin Aurajoella ankkuroituja aluksia ovat esimerkiksi fregatti Suomen Joutsen, kolmimastoparkki Sigyn, tykkivene Karjala ja miinalaiva Keihässalmi. Borella on mahdollista tutustua näyttelyyn, joka kertoo millaista aluksella on ollut sen 1960-luvulta alkaneen historian aikana työskennellä ja matkustaa. Osana näyttelyä pääsee tutustumaan mm. henkilökunnan asuintiloihin, varustajahyttiin, jossa laivayhtiön johtaja matkusti, tavallisten matkustajien hytteihin alemmilla kansilla ja tietenkin komentosiltaan.
Park Hotel
Romanttinen jugend-rakennus lähes keskustassa, mutta rauhallisella paikalla Puolalanpuiston kupeessa kätkee sisäänsä ehkä Turun persoonallisimman boutique-hotellin. Park Hotel on valinta heille, jotka ovat kyllästyneet kasvottomien ketjuhotellien tusinatarjontaan. Rehevällä tyylillä sisustettujen 20 huoneen joukosta ei löydy kahta samanlaista. Huoneissa voi olla niin vaaleanpunaisia rottinkihuonekaluja, posliininen pantteri kuin pitsiliinoja ja röyhelöiset vessapaperitelineet.
Park Hotel tunnettaan turkulaisten keskuudessa myös respassa avustajana toimineesta lemmikkipapukaijasta, nimeltään Jaakko, josta tuli vuosikymmenien saatossa turkulaisten suosikki ja oma lemmikki. Vuonna 2018 Jaakko kuitenkin nukkui pois. Jaakko saavutti kunnioitettavan 50 vuoden iän, ja ehti eläessään oppia myös ruotsia ja tietenkin Turun murretta.
Park Hotelliin on helppo saapua omalla autolla tai junalla. Päärautatieasemalta on 400 metrin kävelymatka Humalistonkatua pitkin hotellille. Ykköstietä Helsingin suunnasta saapuvat päätyvät suoraan Ratapihankadulle, minkä nimiseksi tie Turkuun tultaessa muuttuu, ja Ratapihankadulta pääseekin kääntymään suoraan Humalistonkadulle ja siltä edelleen Park Hotellille.
Hotelli on lähellä kaikkea merkittävää Turun keskustassa. Siltä on noin 500 metrin kävelymatka Kauppatorille, Puolalanpuiston läpi oikeaisten. Aurajokirantaan pääsee kulkemalla pitkin Humalistonkatua noin 600 metriä. Lukuisia ravintoloita, pikkuliikkeitä ja pari suurempaa ostoskeskusta on kävelyetäisyydellä.