Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ravintola Gustavo - Välimeri lautasella

Ravintola Gustavo - Välimeri lautasella

Ravintola Gustavolla tuntuu olevan kaikki: loistava sijainti Tuomiokirkon läheisyydessä avaamassa Vähätorin ja jokirannan ravintolakeskittymää, selkeä teema, autenttiset raaka-aineet ja intohimoisesti työhönsä ja missioonsa suhtautuva keittiömestari ja omistaja.

Markus Rautalan luotsaama Gustavo avattiin vappuna 2016. Samoissa tiloissa (Linnankatu 1) oli toki pyöritetty ravintolatoimintaa aiemminkin. Gustavo profiloitui heti aidosti välimerelliseksi, päämainaan Italia ja Espanja, vivahteita Ranskan Rivieralta. Kulmakivinä pintxot eli tapastyyliset alkupalat, tarkkaan suunnitellut pääruoat, menuun sopivat maiden viinit ja napolilaiset artesaanipizzat.

Ravintolan erikoisuus ovat kokonaiset ilmakuivatut kinkut. Niitä ei piilotella keittiössä vaan ne roikkuvat näkyvillä ravintolasalin katosta. Listalta löytyy laadukasta burrata mozzarellaa, antipasteja ja maailmankuulua maukasta iberico-porsasta.

Välimerellisen ravintolan vahvuus on sen monimuotoisuus ja uusiutumiskyky. Gustavo onkin paitsi illallisravintola myös paljon muuta. Siellä järjestetään wine tasting -iltoja, kokouksia ja juhlia. Erilaiset tilaustarjoilut ja catering kuuluvat konseptiin ja onpa ravintolasta saanut tilattua kokin kotiinkin.

Koronakevät pakotti Gustavonkin keksimään luovia ratkaisuja. Ikkunamyynti ja take away -pizzat ovat toimineet haastavina aikoina. Ravintolasalin ollessa suljettuna a'la carte -listaa muokattiin take awayn muottiin sopivaksi.

Uusimpana ideana ja osoituksena yhteistyöstä ovat piknik-paketit. Läheisen jokirannan Låna-vuokraveneisiin on nyt kesäsesongiksi mahdollista tilata liha-, kala- tai kasvispainotteinen piknikkori Gustavosta. Näin yrittäjät tukevat toisiaan.

Asiakaspaikoiltaan melko pieneksi ravintolaksi Gustavon viinilista on hyvin kattava ja laadukas. Paikan erikoisuutena ja tuoreena innovaationa on "Wine Flights". Se on sommelierin valitsema viinivalikoima pintxojen eli pienten maistipalojen kera. Italiaa, Espanjaa ja eteläistä Ranskaa rakastavat kulinaristit innostunevat.

Voitetulla lahjakortilla, vain vettä juoden ja ilman seuraa. Kaiketi en ole ravintolan toiveasiakas helteisen heinäkuun perjantain alkuiltana. Edellisenä päivänä ex tempore tehdystä varauksesta laskun saamiseen asti ravintolakokemus on täysi kymppi. Palvelu on iloisen ystävällistä ja rennon huomaavaista. Koko illan ajan tunsin olevani arvostettu ja tärkeä.

Parista naapuripöydästä kuuluu kehuja ruokahalun herättäjäksi asiakkaille tuodusta talon leivästä. En voisi olla enempää samaa mieltä. Itseleivottu rapeakuorinen maalaisleipä ja levite ovat taivaallisia! Yksinkertaisuus toimii. Vähemmän on enemmän.

Lahjakorttini rajoitetulla summalla pitää tehdä valintoja. Siksi unohdan alkuruoat, pizzat ja viinit. Päädyn iberico-porsaan kareeseen, lisukkeinaan paahdetut tomaatit, perunat ja persiljainen ja valkosipulinen chimichurri. Espanjan lounaisosissa kasvatettavat iberico-porsaat elävät vapaina niittylaidunmailla tammi-, kastanja-, korkki- ja johanneksenleipäpuiden terhoja syöden. Iberico-liha on tunnettu mureudestaan, marmoroinnistaan ja intensiivisen tummasta maustaan.

Turkulainen tulkinta ruoasta on täydellinen. Annos on simppeli, runsas, täynnä makuja. Liha on todellakin mureaa, paahtuneet tomaatit ja yrttinen kastike antavat lisäpotkua ruoalle. Eikä mikään välimerellinen ruoka ole täydellinen ilman muutamaa tippaa oliiviöljyä!

Sitruuna ja lakritsi ovat maasta toiseen toimiva combo. Kun tähän yhdistetään vadelmaa, ei ole enää sanoja. Gustavon sitruunakakussa on rapea pohja, kuohkea täyte ja sokerisen makea poltettu pinta. Lakritsijäätelö sulaa juuri sopivasti ja annoksen lakritsivaahtokarkit tuovat lautaselle erilaista suutuntumaa.

Pöytävaraus kannattaa, ainakin tänä iltana hetken mielijohteesta poikkeavat joutuvat kääntymään ovelta takaisin. Lyhyen otannan perusteella Gustavo on kaikille. Asiakkaissa on iäkkäämpiä pariskuntia, äitejä ja tyttäriä, nuoria aikuisia, isompia seurueita. Pöytiä on saatavilla pieneltä kesäiseltä ulkoterassilta sisätilojen kabinetteihin.

Gustoso kääntyy espanjan ja italian kielistä sanoilla herkullinen ja maukas.

Tämän illan jälkeen en ihmettele mistä Linnankatu ykkösen ravintola on nimensä napannut.

www.gustavo.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (8.8.2020)