Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Fontana Cafe - suosikin paluu

Fontana Cafe - suosikin paluu

Fontanan brunssit olivat käsite. Sunnuntaisin kaupunkilaiset jonottivat nauttimaan. City-lehden kattavissa äänestyksissä brunssi on saanut kultaa ja hehkutusta. Myös lounas- ja kahvilapaikkana Fontana on kerännyt kehuja niin turkulaisilta kuin turisteiltakin. Siksi suositun kahvila-ravintolan sulkeminen lähes vuodeksi remontin vuoksi otettiin etenkin kantisten keskuudessa vastaan surullisin fiiliksin.

Aurakadun ja Linnankadun risteystä on hallinnut vuonna 1898 valmistunut Verdandin talo. Komea ja jykevä rakennus on ollut yksi Turun keskustan maamerkkejä. Näyttävä kokonaisuus huputettiin sekä julkisivu- että sisätilaremontin takia alkuvuodesta 2019.

Valtakunnallisten ketjuravintoloiden vähenemisen myötä Turkuun on syntynyt omia perheyritys"ketjuja". Mikä on pelkästään positiivista, koska näin on luotu persoonallisia ravintoloita ja kahviloita, jotka toimivat omilla konsepteillaan. Turun ydinkeskustaa pitää varsin kattavasti näpeissään tätä nykyä CT-ravintolat. Carola ja Tero Sintosen luotsaamia kokonaisuuksia ovat jo vuonna 2008 avattu Fontana Cafe, sen naapuri ja henkinen sisarravintola di Trevi, Tårget, NOOA vierasvenesatamassa sekä sesonkiravintolat Båthuset Nauvon vierasvenesatamassa ja sähkökäyttöisiä piknik-veneitä vuokraava Låna jokirannassa Vähätorilla. Uusimpana tulokkaana ravintolaryppääseen on Hugge, reilu vuosi sitten Vähätorilla avattu kasvisravintola. On siis kahvilaa, lounasta, fiinimpää syötävää, piknikhenkistä evästä, juomia, illallista, suolaista ja makeaa. Kaiken lisäksi varsin tyylikkäissä lokaatioissa.

Myöhäisempi saapuminen lounaalle avaa uusia näkökulmia. Kiireisin lounasaika on ohi, mutta juuri joulun alla avattu Fontana kuhisee. Äidit näyttävät viettävän kahvihetkeään lastenvaunuineen, raksamies vetäisee nopean tankkauksen ja eläkeläispariskunta tulee kiireettömälle iltapäivälounaalle. Valoisan kahvilan rennot tuolit, sohvat ja ikkunapöydät ovat valloittaneet myöhäiset lounastajat, kahvittelijat ja läppäreitään naputtelevat työläiset ja opiskelijat. Läsnä on sekä rauha että hallittu hektisyys.

Vanhassa Fontanassa lounaan kruunu oli runsas ja näyttävä salaattipöytä. Jääpedillään se oli eräänlainen katseenvangitsija. Nyt katseen vangitsee ruokien sijoittelu. Niin salaatit kuin lämpimät ruoatkin on katettu pitkälle pöytätasolle avokeittiön ääreen. Ruokailija näkee siis mitä keittiössä tapahtuu. Kiinnostava ratkaisu, jota ei yleensä lounasravintoloissa näe.

Päivän lounaslista houkutteli minut juuri tänään Fontanaan. Tarjolla oli pesto-marinoitua uunilohta, punajuuri-aurajuustopastaa, ratatouillekasviksia ja paahdettuja valkosipuliperunoita. Lohi on mehevää, kasvikset sopivan napakoita. Punajuuri ja aurajuusto nyt vaan toimivat yhteen loistavasti ja kokonaiset perunat ovat maistuvan rapsakoita. Raikkaiden salaattien ja herkullisen leivän kanssa täydellinen lounas!

Jälkkäriksi nappaan pari palaa lounaaseen kuuluvaa, Fontanan oman leipomon marjapiirakkaa ja kupin teetä. Nojaudun sohvatyynyyn, seuraan selkeästi turkulaiset inspiroivaa iltapäivän kahvilapöhinää ja selaan netistä löytyvää uuden Fontanan ruokalistaa brunssista ja aamiaislautasesta haaveillen. Jo aiemmin tyylikäs ravintola on saanut kirkastettua ilmeensä. Raikas ja kevyt sisustus kutsuu viihtymään.

Lähtiessäni huokailen vielä Fontanan kahvilavitriinin edessä, joka houkuttelee kakuillaan. Remontti ja Fontanan kasvojenkohotus on oikein onnistunut.

www.fontana.fi
lounas ma-pe klo 11-15, 10,50€
brunssi sunnuntaisin klo 12-15, 22€

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (9.2.2020)