Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Cafe Victor - Afternoon tea

Cafe Victor - Afternoon tea

Kattaus kuin nostalginen koru. Posliiniastiasto kuppeineen, asetteineen, lautasineen. Koristeellinen teepannu. Erillisellä asetilla kakkulapio ja -veitsi. Herkät kukat lasipullossa. Seesteinen tunnelma taidemuseomiljöössä.

1840-luvun brittiseurapiirin sijaan olen parhaassa seurassa itseni kanssa iltapäiväteellä Cafe Victorissa ennätyshelteisen 2024 toukokuussa.

Turun Taidemuseon graniittilinna on olennainen osa kaupunkikuvaa, museo hallinnoi yhtä Suomen kattavimmista taidekokoelmista. Vaihtuvat näyttelyt, teemaopastukset ja persoonalliset tapahtumat elävöittävät museota.

Museoiden, gallerioiden ja pikkuputiikkien yhteydessä olevat kahvilat tarjoavat usein persoonallisia ideoita sisustuksellisesti ja tarjoiluiden suhteen. Cafe Victorin erikoisuus on Afternoon Tea -tarjoilu. Brittiläisestä perinteestä on muokattu omannäköinen konsepti.

Tarjotin

Viktoriaaninen iltapäivätee sai alkunsa pääaterioiden pitkistä väliajoista. Aamiaisen ja myöhäisen päivällisen välille Bedfordin herttuatar Annan kerrotaan tilanneen iltapäivän hiukopalaksi salaa teepannun ja kevyttä syötävää huoneeseensa. Teehetkille kutsuttiin aluksi ystäviä.

Yläluokkainen tapa alkoi levitä seurapiireissä. Kuningatar Victorian osallistuttua teevastanotoille iltapäiväteeseremonian suosio räjähti. Vastaanotot pidettiin yleensä klo 16-19. ”Kello viiden tee” ei siis sinänsä pidä paikkaansa.

Kerrostarjottimella pöytään tuodaan kattaus käsintehtyjä suolaisia ja makeita suupaloja. Cafe Victorin iltapäiväteellä tarjolla on aina kolme suolaista ja kolme makeaa tuotetta. Valikoima vaihtelee.

Tänään suolainen kolmikko koostuu saaristolaisleivästä kylmäsavulohella, juustoskonssista ja brie-mansikka -täytteisestä croissantista. Kaikki mehevän näköisiä, tyylillä tehtyjä.

Suolainen kolmikko

Maut kohdillaan. Lohen, tillin ja kurkun combo ja saaristolaisleivän makeus toimii. Rapean juustoskonssin täytteestä löytyy kurkkua – perinteistä teehetken kurkkuvoileipää mukaillen. Brie-mansikkacroissant saattelee teehetken makeisiin suupaloihin.

Yläluokkainen iltapäivän tapa rentoutua aterioiden välissä oli sosiaalinen, ystävät tai perheen yhteen kokoava tilaisuus. Kevyt ateria koostui sormisyötävistä voileivistä, kakuista ja haudutetusta teestä. Skonssit hilloineen ja kermavaahtoineen laajensivat valikoimaa.

Suupaloista muodostui vähitellen luonteva silta aterioiden välillä, ja oma moderni kokonaisuutensa.

Lisää teetä ja makeiden haarukointiin. Kakkuvadin yläkerrokselta löytyy skonssin makeaa versiota, sokerikakkupohjaista leivonnaista ja suklaakakkua. Leivonnaisia komppaavat vadelmahillo ja kermavaahto. Nämäkin suupalat toimivat keskenään hienosti. Makeuden eri asteita voi yhdistellä.

Cafe Victor vaihtoi omistajia vuodenvaihteessa, nyt toiminnasta vastaavat Apteekkimuseon sisäpihalta löytyvän Cafe Qwenselin yrittäjät. Iltapäiväteen suosio Qwenselissä sai luontaisen jatkon Taidemuseonmäellä.

Cafe victorin vitriini

Pikkusuolaiset, käsintehdyt leivonnaiset, erikoiskahvit, juomat ja uusimpana tulokkaana ruokaisat lounassalaatit. Ainekset torilta lähiruokana.

Victor synkronoi periaatteessa aukiolonsa taidemuseon kanssa, joustoa toki löytyy. Museoiden Yönä fiilistellään puoleen yöhön asti.

Afternoon Tea pitää varata etukäteen. Iso plussa siitä, että teehetki järjestyy myös yhdelle.

Uusi syy kävellä mäelle.

Café Victorin oma kotisivu  |  Cafe Victor Turun taidemuseon sivuilla
Turun taidemuseon kotisivu

Teksti: Päivi Säiniö (9.6.2024)
Kuvat: Päivi Säiniö, Sami Jaatinen