Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Cafe Pegasus

Cafe Pegasus - sunnuntaibrunssilla

Sunnuntaista puuttuu jazz, mutta muuten hemmottelua on kaikille aisteille. Brunssin miljöö keskiaikaisen Turun kortteleissa on ainutlaatuinen. Suomen ainoa arkeologinen museo tarjoaa näkymiä maan alta esiin kaivettuun vanhaan Turkuun. Toinen puoli museosta esittelee ajankohtaisia nykytaiteilijoita ja museon taidekokoelmaa.

Sovittu brunssiaika puoliltapäivin on optimaalinen. Tunnelma on kivan rauhallinen, ja kirjoittaja saa kuvata ruokatarjontaa ilman tungosta. Tunnin päästä väkeä on huomattavasti enemmän.

Hölskykurkut, red curry wok, kasvispainotteisuus, juustokakut ja sunnuntaibrunssin hintaan sisältyvä lasi kuohuvaa saavat hymyn huulille. Kun syö yksin, ehtii tehdä enemmän havaintoja kuin seurustellen.

Kirjaan ainakin kompaktin tilan, johon brunssi on katettu. Tila on hyödynnetty toimivasti, kävijälle näkyvin kahvilatiski kätkee taakseen ja sivuilleen brunssipöydät. Asiakaspaikat on sijoiteltu useampaan kerrokseen ja käytössä on myös idyllinen museon sisäpiha.

Cafe Pegasus otti Aboa Vetus Ars Nova -museon ravintolatoiminnan nimiinsä kesällä 2021. Siirtymä hämmensi ihmisiä, oltiin epätietoisia palveluista ja tarjoiluista.

Cafe Pegasus

Kahvila Otavat -konseptin ensimmäinen lanseeraus oli Impivaaran uimahallin Kahvila Otava 2017.

Tämän jälkeen Otavan monipuoliseen ravintola- ja kahvilavalikoimaan on avattu Cafe Sirius (Turun kaupunginkirjasto), Kahvila Kisälli (Luostarinmäen museokorttelin yhteydessä), Kahvila Pikku Otava (Samppalinnan maauimala), Kesäkahvila Otava (Kirkkopuiston terassi), Hansasali (lounas- ja tilausravintola Portsassa), Bistro (lounas- ja tapahtumaravintola keskustassa Brahenkadulla), Kanttiini Oiva Kunnallissairaalantiellä ja uudistetulle Turun kauppatorille 20.7. avautunut Kahvila Tori-Otava.

Otava Catering täydentää yrityksen tarjontaa.

Aboa Vetuksen jazzbrunssit ovat kaupunkilaisten keskuudessa lähes ikonisessa maineessa, eräänlainen moderni turkulainen klassikko vuosisatojen historiaa huokuvissa puitteissa. Omistajavaihdoksen myötä epätietoisuus kaupungin parhaisiin kuuluvan brunssin jatkosta aiheutti kysymyksiä.

Cafe Pegasus otti ravintolatilat haltuun, muokkasi ruokatuotteesta omannäköisen, jatkoi lauantain live-dj-vetoisella jazzteemalla ja lisäsi tarjontaan myös sunnuntaibrunssit. Ihmiset ovat löytäneet viikonlopun brunssit hyvin, mutta tietty selkeytys olisi paikallaan. Pegasus on oma yksikkönsä ja toimii itsenäisenä yrityksenä museon tiloissa.

Croissantti

Äänimaailma: iloinen puheensorina ja kuohuviinipullojen avaamisen poksahtelu. Sekä jokunen pettynyt huokaus, kun kenties ex tempore -kaupunkikävely ei päätykään brunssitteluun. Ei ihme, että pöytävarausta suositellaan.

Joku poistuu, joku jää nauttimaan houkuttelevan kahvilan antimista. Täytetty croissantti, vitriinin suolaiset tai makeat herkut viinilasin kera, kenties museovierailu tai Aurajoen arkkitehtuurin ihailu, siinäpä oiva sunnuntain combo.

Omissa muistoissani Aboa Vetuksen sisäpiha yhdistyy kesäteatteriin. Linnateatteri ponnisti täältä suosioon 2000-luvun alun pikakelausnäytelmillä. Mieletön Turun historia kesällä 2004 oli mieletön hitti.

Cafe Aulan live-dj-keikat ja etenkin Ydintalvipuutarha-konsepti vetivät väkeä läpi kesän ja etenkin Taiteiden Yönä.

Lisää huomioita ja detaljeja. Pegasus hyödyntää suhteellisen pienen ravintolatilansa kekseliäästi. Toki väkimäärän lisääntyessä kompaktit tilaratkaisut haastavat, eikä kulku ole enää niin sujuvaa.

Cafe Pegasuksen tiloja

Kaikki ruoat on merkitty ja nimetty kiitettävästi ja sekalaiselta irtokylttiviidakolta on vältytty hyödyntämällä vitriinit, seinätilat ja muut kiinteät elementit.

Kävijäkunta vaikuttaa varsin laajalta. On lapsiperheitä, nuoria pareja, kaveriporukoita, keski-iän ylittäneitä pariskuntia, useamman sukupolven perhekuntia. Museokaupassakin on kasseista päätellen ehditty jo käväistä.

Brunssin ehdottomia kohokohtia ovat näyttävät, innovatiiviset salaatit, makoisat hölskykurkut ja tsatsiki, itsetehdyn makuiset jättilihapullat, wokki, pulled pork sekä herkulliset juustokakut. Ja lämpimät karjalanpiirakat.

Salaateissa on värejä, tekstuureja ja vähän erilaisempiakin yhdistelmiä: bataattisalaattia piristävät granaattiomenan siemenet. On kikherne- ja nuudelisalaatteja, raastepohjaista, kreikkalaista ja tomaatti-mozzarella -yhdistelmää.

Salaatteja

Panostus kasviksiin ilahduttaa. Kylmiä leikkeleitä ei ole lainkaan, kalatarjontakin jää vain kahteen silliin. Myöskään kananmunaa missään muodossa ei tämänpäiväisellä brunssilla näy.

Heikoimmat lenkit löytyvät lämpimältä puolelta. Löysät, lämpöhauteessa pehmenneet ranskalaiset ja rapeutensa menettänyt pekoni heikentävät muuten varsin laadukasta brunssia vaikka niitä etenkin lasten lautasille näytetään kasaavan.

Omasta mielestäni harva brunssi onnistuu kokonaisuutena lämpimissä ruoissa.

Tarkkailuasemistani käsin visioin oman versioni ideaalista brunssista: perinteiset lämpimät korvaisi keittobuffa – kesäkautena viilentävää gazpachoa, talvikuukausina kuumaa sipulikeittoa lisukkeineen. Sekä tietenkin itseleivottu tuore leipä. Usein vähemmän on enemmän.

Sisäpha

Cafe Pegasuksen brunssi houkuttaa tutustumaan myös paikan kesälounaaseen. Ruokaisa salaattibuffet, lämmin lisuke ja keitto jälkiruokineen kilpailukykyiseen hintaan vaikuttaa kutsuvalta. Kun bonuksena ovat Turun kauneimmat kaupunkijokirantanäkymät, viihtyminen on taattu.

Pegauksen sunnuntaibrunssi ilahduttaa etenkin salaattien ystävää. Brunssin kylkeen tarjolla olevan museokokonaisuuden lisäksi bonuksena upea jokiranta, naapuruston uusi kulttuurikeskus Taiteen talo ja Vanha suurtori – (kulttuurin)nälkä on varmasti tyydytetty. Vahva suositus!

Cafe Pegasus palvelee museon aukiolon mukaisesti maanantaista sunnuntaihin klo 11-18. Kesälounas arkisin klo 11-14, viikonloppubrunssit klo 11-15.

Café Pegasus | Kahvila Otava

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (1.8.2022)