Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Turkulaiset (pien)panimot, viinibaarit, artesaanileipomot ja -kahvilat

Turkulaiset (pien)panimot, viinibaarit, artesaanileipomot ja -kahvilat

Yksi Suomen suurimmista ravintolapanimoista tuottaa vuodessa n. 100 000 litraa oluita. Kokeileva ystävysten fiilistellen perustama naapurustopanimo innovoi Kakolanmäellä. Kauppaketjun sisällä toimii pienpanimo.

Viinikoira johdattaa helppoihin makumatkoihin, on moderneja viinitastingeja, ruoan ja viinin kokeilevaa yhdistämistä.

On vuosikymmenten leipomo-osaamista, perinteisiä kahvilaleipomoja ja leipomoalaa tuoreesti ravistelevia artesaanitekijöitä.

Edellä mainittuja yhdistää paikallisuus, käsityöläisyys, turkulaisia mieltymyksiä mukailevat maut ja toisaalta omat uutta luovat yhdistelmät. Jonkun artesaanitekeminen kantaa vuosituhannen vaihteeseen, toisen käsityöläisyys on alkanut viime vuosina.

Uusrenessanssia edustavaan tyttölyseoon avattu panimo yhdisti pubin, viinituvan, ruokaravintolan, juhla- ja kokoustilat ja ison kesäisen ulkoterassin. Koulun oma panimo, joka näkyi myös asiakkaille ja teemaan nimetyt oluet tekivät Panimoravintola Koulusta niin paikalisten suosikin kuin turistinähtävyyden.

Vanhoihin arvokiinteistöihin sijoittuneet Uusi Apteekki ja Old Bank sekä kuriositeettina Puutorin Vessa edustivat turkulaista olutkulttuuria.

Viinille

Ravintola Viinille on palkittu Suomen top 10 viinibaarina vuosina 2021 ja 2022. Turun vanhin viinibaari avattiin 2004, jolloin se oli lajissaan harvinaisuus. Viineistä laajennettiin maistelulautasiin, juustoihin ja tapaksiin.

Viinibaari Vinho. Korttelibaari, jonka mutkattomuus ja rentous poikivat palkintoja viinivalinnoistaan ja -listoistaan. Viinikoira Leni tarkkoine nenineen pääsi lehtiin, baarin tuotteet maisteltavaksi kesäksi myös Kirkkopuiston terassille.

Hapanjuuria, artesaanihenkeä, pienyrittäjyyttä. Kivijalkamyymälät elävät edelleen Turussa. Pienissä leipomoissa ja kahviloissa uskotaan käsintekemiseen, omaleimaisuuteen, paikallisiin raaka-aineisiin ja omien tuotteiden vetovoimaan. Pienyrittäjien haasteita ovat sijanitipaikat ja isojen, perinteisten paikallisten leipomoalan tekijöiden suosiosta kilpaileminen.

Terminä artesaanisuus on laaja-alainen ja monitulkintainenkin. Yleensä sillä pyritään viestimään tuotteen korkeasta laadusta, korkeatasoisista raaka-aineista ja valmistusprosessien käsityöläisyydestä. Toisaalta se voi olla pahimmillaan pelkkä markkinointikikka, jolla teolliset, liukuhihnalla valmistetut tuotteet saadaan kuulostamaan kotitekoisilta ja laadukkailta. Kun varsinaisia kriteerejä artesaanituotteelle ei ole, raaka-aineiden jäljitettävyys ja kaiken tekemisen avoimuus ja läpinäkyvyys korostuu.

Panimoravintola Koulu

Sijainti ja keskittäminen. Kakolan alueesta on muotoutunut moderni kulinaarinen osaamiskeskus. Bakeri Å ja Kakola Brewing Company. Leipomon luomuviljat, hapanjuurileivonta ja myymälä-kahvila Kakolanmäellä toimivan kahvipaahtimo Frukt Coffee Roastersin kahvituotteiden kanssa on tavoittanut asiakkaat.

Kakolan panimo on toiminut kokeilevalla linjalla. Tuotekokeiluista laajennettiin ravintolamaisempaan toimintaan, kun yrittäjät avasivat KBC Taproomin.

Oluen perässä arvorakennuksista ruokakauppaan ja torille. Turussa laadukkaita panimotuotteita on nautittu koulun lisäksi ainakin apteekissa ja vanhassa pankkirakennuksessa.

Turku Crafrt Beer Festival, Ölfest Turku ja Suuret Oluet – Pienet Panimot ovat turkulaisia ja Turussa järjestettäviä alan tapahtumia. Kaupungin panimotoiminta ja viinikulttuuri on saanut uusia kierroksia ruokaa ja juomia yhdistävissä matalan kynnyksen tapahtumissa ja festareilla.

Viinipuisto -tapahtuma on muuttanut muutenkin monipuolisesta juomavalikoimastaan tunnetun Kirkkopuiston terassin yhdeksi isoksi viinibaariksi, jossa viiniasiantuntijoiden johdolla on päässyt maistelemaan laatuviinejä.

Kauppahallissa toteutuu parin vuoden tauon jälkeen helmikuun alussa suositut Viini- ja Ruokajuhlat, joissa mukana ovat lähes kaikki hallin ruoka-alan yrittäjät ja viinien maahantuojia.

Oluen panemista

Turun panimomaailmassa uusia virkistäviä tuulia ovat tuoneet esim. K-Citymarket Länsikeskuksen kaupan sisällä toimiva Food Factoryn Brewery eli oma pienpanimo ja Kupittaa Campus Brewery, Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden opetus- ja tuotekehittelyyn perustuva kokeileva pienpanimo.

Olutpuoti ja -ravintola 5piste5, Kakolan Viinitupa Hilarius, ydinkeskustan seurustelu- ja viinibaari The Tasting Room ja viinibaari Bricco edustavat uudenlaista erikoisosaamista ja panostamista juomiin. Viinit ja tapakset yhdistävä di Trevi juhlii alkuvuodesta jo 10-vuotista taivaltaan.

Keskiaikamarkkinoiden sahtipuoti

Keskiaikaista juomaosaamista. Suomen vanhimpana olutkaupunkina perinteet näkyvät Turun keskiaikamarkkinoilla sahtipuodissa.

Jos Turussa pantiin keskiajalla olutta, leivottiin myös piparkakkuja. Markkinoilla myytävät Hildegard Bingeniläisen äly- ja hermopiparit pohjaavat pippuriin, lääkinnällisiin vaikutuksiin ja löytöihin Turun keskiaikaisista kerroksista.

Leipomo-osaamisessa on hyödynnetty paikallista historiaa tuomalla se nykypäivään. Torikaffet, piispanmunkit, Kauppahallin herkut ja perinteisten leipomo-kahviloiden vuodenaikoja uskollisesti noudattavat tuotteet pitävät pintansa.

Jotain käänteentekevää kaupungin leipomokulttuurissa taisi tapahtua viimeistään 2015, kun MBakery julistettiin voittajaksi Suomen paras leipomo -tv-formaatissa.

Toki tätä ennen osaamisensa tv:ssä Masterchefissä todistanut kakkutaituri oli perustanut oman artesaanileipomonsa. Gaggui Kaffela, Piece of Cake ja Take the Cake nimesivät leivonnaisiaan rohkeasti, kiinnostavasti ja somettivat näkyvästi.

Artesaanileipää

Juurileivonta valloittaa. Omat taikinajuuret, lähituottajien raaka-aineet, päivittäin vaihtuvat tuotteet, käsityö. Uudenlaiset artesaanileipomot ovat kivijalan lisäksi näkyvästi somessa. Rohkeat pienleipomot haastoivat turkulaisia kuluttajia niin keskustan kauppakortteleissa kuin lähiöissä. Leipomo Gryn, Bakeri Å, Leipomo Manna, Bake’n Cake, Rebelle Cafe…

Kauppahalli ja Kirkkopuiston terassi. Sisällä ja ulkona artesaanihenki osattiin tuoda tarjolle kiinnostavin tavoin. Hallin käytävillä saa katsauksen seudun perinteiseen leipomokattaukseen (Nurmi & Sulonen vuodesta 1947 lähtien), kesäisellä terassilla Kesäkahvila Otava on tuonut trendimakujen oheen perinteisiä makuja munkeista ja pullista muihin kahvilatuotteisiin.

Käsityöläisyys ja paikallisen osaamisen korostaminen on näkyvä osa Turkua. Toivottavasti artesaaniyritykset selviävät nykyisistä energiaan, hintapaineisiin ja ihmisten kulutuskäyttäytymiseen liittyvien haasteiden verkossa.

Tässä jutussa on nostettu esimerkinomaisesti vain joitakin toimijoita. Kannattaa lähteä uteliaasti ottamaan selvää ja tutustumaan turkulaisiin alojensa kunnianhimoisiin osaajiin.

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (19.1.2023)