Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ukraina kaksi vuotta sotaa - näkyvyys Turussa

Ukraina kaksi vuotta sotaa - näkyvyys Turussa

Taiteen talon näyttelysali on karu. Niin on myös valokuvanäyttelyn aihe. Komean talon näyttävä julkisivu tarjoaa kontrastin rujoille kuville. Ne vyöryvät päälle, ahdistavat, herättelevät. Jäävät vellomaan mieleen.

Urhea Ukraina -valokuvanäyttely avaa katsojalle kaksi vuotta kestäneen sodan kasvot. Näyttelyssä on kuvia rintamalta, humanitaarisen avun jakamisesta sekä ihmisten arjesta keskellä sotaa.

23.2.-3.3.2024 avoinna olleen näyttelyn mahdollistivat Turun kaupunki ja monet turkulaiset yritykset. Teknisestä järjestelystä vastasi ukrainanhätä.fi ja IRR-TV. Joka päivä auki olleeseen näyttelyyn oli vapaa pääsy, sen yhteydessä oli mahdollista osallistua vapaaehtoiseen lahjoitukseen sodan uhrien auttamiseksi.

Urhea Ukraina on osa Turun kaupungin tukea sodan keskellä elävälle maalle. Turku on tukenut Ukrainaa sodan alusta lähtien niin rahallisesti kuin materiaalilahjoituksin.

Kirjastosillan sinikeltainen valaistus miltei pysyvästi on kaupungin symbolinen tuen osoitus.

Sisältövaroitus. Näyttelyn kuvat ovat sota-alueelta ja saattavat järkyttää.

Niin pitääkin. Kaksi vuotta kestäneen Venäjän aloittaman brutaalin hyökkäyssodan kuvastoon on saattanut turtua. Siksi onkin pysäyttävää huomata, että jo sinänsä realistisen rankkojen kuvien näyttelyssä on vielä erikseen K 18 -alue kuvasisältöjen järkyttävyyden vuoksi.

Kiittäviä arvioita saanut näyttely sai myös epäkiitollista huomiota. Valokuvanäyttelyn mainoslakanat Tuomiokirkkosillalla tuhottiin viiltämällä rikki. Ilkivaltaan oli toki osattu varautua.

Ukraina on ollut esillä Taiteen talossa aiemminkin. Kesällä 2023 yleisömenestykseksi nousi Kaj Stenvallin Sodan kasvot. Ukraina-aiheisten maalausten näyttely koostui 122 teoksesta, joissa kuvattiin pääasiassa Venäjän helmikuussa 2022 aloittamaa sotaa ja siihen keskeisesti liittyviä henkilöitä: presidenttejä Volodymyr Zelenskyiä ja Vladimir Putinia.

Valokuvanäyttelyn mainos

Laajaa kansainvälistäkin huomiota herättäneet maalaukset olivat esillä suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa tässä mittakaavassa.

Näyttely oli kannanotto rauhan puolesta, hyökkäyssotaa vastaan ja tuen ilmaisu Ukrainan urhealle taistelulle. Esillä oli myös Stenvallin teoksia nykyisen sodan alkulähteiltä 2014 Krimin valtauksen ajoilta sekä muista kriisiin vaikuttaneista maailmanpolitiikan ilmiöistä.

"Tänään ilmahälytys soi taas. Täällä maan alla on tilaa 30 hengelle".

Lukudraama Kiovan pommisuojissa saa Suomen kantaesityksen Turussa huhtikuussa 2024. Tony-palkinnon saaneen näytelmäkirjailija Stefano Massinin kirjoittama teos Kiovan pommisuojissa – Bunker Kiev pohjautuu ukrainalaisten omakohtaisiin kokemuksiin ja silminnäkijätodistuksiin.

Näytelmän ohjaavan Turun Kaupunginteatterin dramaturgi Satu Rasilan mukaan esitys vie katsojan konkreettisesti bunkkeriin, missä vahva teksti pääsee resonoimaan katsojassa todentuntuisesti ja myötäelämään sitä, millaista ihmisten elämä sodan keskellä on.

Massini kirjoitti teoksen Ukrainan sodan yksivuotispäivänä. Ensiesityksensä se sai Firenzessä 6.3.2023. Turussa teos esitetään suomeksi ja ruotsiksi Taiteen talolla yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin ja Åbo Svenska Teaterin kanssa. Tekstin esittää yksi näyttelijä. Esityksissä vuorottelevat Minna Hämäläinen, Ulla Reinikainen, Markus Ilkka Uolevi, Riitta Salminen, Kimmo Rasila ja Sofia Carlsson.

Lukudraamaesitysten lipputulot lahjoitetaan Unicefin hätäapukeräykseen, josta apua kohdistetaan esimerkiksi Ukrainaan, Gazaan ja Syyriaan. Esityksistä osa tarjotaan maksuttomina yläkouluille ja lukioille. Yhteistyön mahdollistaa Maailma näyttämölle -hanke. Esitys järjestetään pommisuojassa.

Sodan toisena vuosipäivänä Ukrainaa huomioitiin monin tavoin. Turun pääkirjaston Studiossa ääneen pääsivät Turun seudulla jo aiemmin asuneet ja tänne sotaa paenneet ukrainalaiset kuorot ja lapset tanssiesityksineen. Tilaisuutta kunnioitettiin hiljaisella hetkellä.

Kauppatorilla ja Turun ortodoksisessa kirkossa järjestettiin kaikille avoin tapahtuma Ukrainan puolesta. Venäjän hyökkäyssodan uhrien muistoksi sytytettiin kynttilöitä.

Järjestäjinä mm. Suomen Ukrainalaiset ry., Turku Ukrainan puolesta -ryhmä ja Sydämestä sydämeen -yhdistys. Myös Logomon silta valaistiin sinikeltaiseksi.

Kirjastosillan valaisu ja ystävyyskaupunkisopimus. Tuen osoituksena kaupunki on valaissut Kirjastosillan 24.2.2022 lähtien ja jatkaa valaisua edelleen aina, kun sillalla ei ole käynnissä muuta teemavalaisua. Turku myös liputtaa Läntisellä Rantakadulla jatkuvasti ja ympärivuorokautisesti Ukrainan lipuilla.

Turun ystävyyskaupunkien verkostoon saatiin muutos, kun Ukrainan toiseksi suuri kaupunki Harkova ja Turku solmivat ystävyyssopimuksen. Näin mahdollistettiin materiaalituen, suoran avun ja henkilöstöresurssien perillepääsy. Ystävyyskaupunkitoiminta Pietarin kanssa keskeytettiin.

"Turku on ensimmäistä kertaa solmimassa ystävyyssopimusta hädässä olevan kaupungin kanssa. Turku osoittaa nyt täysin uudenlaisella tavalla solidaarisuutta", kommentoi Turun kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen (IS 11.8.2022).

Turku on tukenut Ukrainaa sodan alettua sekä rahallisesti SPR:n kautta ja materiaalihankinnoin. Hätämajoitus, akuutit sosiaalipalvelut, henkinen tuki, koulutus ja varhaiskasvatus esimerkkeinä.

Vuoden 2022 joulukuussa Turun kaupungin järjestämä keräys Harkovan kaupungin auttamiseksi keräsi suuren määrän sähkö- ja lämmityskalustoa. Ukrainaan toimitettiin myös Turun Kaupunkiliikenne Oy:n lahjoittamat kaupunkiliikennebussit kyydissään Suomen Ukrainalaiset ry:n keräämää avustusmateriaalia ja FC Interin kumppaneineen lahjoittamaa lasten- ja nuorten jalkapalloharjoituksen mahdollistavaa talviharjoitteluvälineistöä.

Turun kaupungin työntekijät ovat järjestäneet materiaalilahjoitusten keräyksiä.

Föli osoitti tukeaan mahdollistamalla maksutonta matkustamista Ukrainan passilla.

Kansalaisaktivismi. Mielenilmauksia ja tuenosoituksia on Turussa järjestetty Venäjän laittoman hyökkäyssodan alusta lähtien. Organisoidusti niihin ovat osallistuneet seurakunnat, kaupunki, yritykset ja yhdistykset.

Syksyllä 2023 uutisoitiin Turun keskustassa sijainneen Venäjän pääkonsulaatin vuokrasopimuksen päättymisestä. Turun pääkonsulaatin toimiluvan peruminen oli Suomen vastatoimi Venäjän päätökselle sulkea Suomen Pietarin pääkonsulaatti.

Turun konsulaatin näkyvin osa on ollut vastapäätä sijainnut Ukraina-memoriaali. Sodan uhreja kunnioittava eräänlainen elävä muistomerkki lippuineen ja kukkineen löysi uuden paikan jokirannasta Läntiseltä Rantakadulta kaupungin virallisten lippusalkojen luota.

Rauhanomaisesti poliittisia jännitteitä on nähty niin ikään jokirannassa, Tapaaminen Turussa 1812 -patsaalla. Turun kaupungin ja Turun Venäjän pääkonsulaatin yhteistyönä tilaamassa teoksessa Venäjän tsaari Aleksanteri I ja Ruotsin kruununprinssi Karl Johan neuvottelevat Euroopan laajuisista valtapoliittisista kysymyksistä. Venäläisen kuvanveistäjän taiteilijan vapaudet ja historiallinen mielikuvitus ovat olleet suurennuslasin alla viimeaikaisten tapahtumien valossa, patsaan poistamistakin on vaadittu. Hahmoja on mm. puettu Ukrainan väreihin.

Kahdessa vuodessa uudet kriisit kotimaasta Euroopan rajoille ja kauemmas suuntaavat katsettamme. Sota Ukrainassa kuitenkin jatkuu yhä, tukea jatketaan. Heidän ja meidän kaikkien puolesta.

Slava Ukraini!

Sodan vuosipäivänä 24.2.24 tuki Ukrainalle näkyy ja kuuluu Turussa | Turku.fi
Ukraina- valokuvanäyttely elämästä sodan keskellä | IRR-TV
Hyväntekeväisyys­lukudraama Kiovan pommisuojissa saa Suomen kantaesityksen Turussa | Taiteen talo
Turku toimii vahvasti Ukrainan auttamiseksi | Turku.fi
Ukrainan hätä -sivusto
Kaj Stenvall: Sodan kasvot | Taiteen talo
Kaj Stenvallin Ukraina-maalaukset laajasti esille Turkuun | Turku.fi
Turussa mielenosoitusviikko Venäjän sulkeutuvan pääkonsulaatin luona | Aamuset
Mielenosoittajat vaativat kiistellyn patsaan poistamista Turun Aurajoen rannalta | Yle

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (1.4.2024)