Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Flavoria ja Aistikattila - Monitieteistä tutkimusta ja innovointia Turun yliopistossa

Monitieteistä tutkimusta, kuluttajakokemuksia ja innovointia Turun yliopistossa

"Haluatko olla mukana kehittämässä tulevaisuuden tuotteita ja palveluja? Liity mukaan kuluttajaraatiin.”

Minähän liityin, otettuani ensin pintapuolisesti selvää mistä oikein on kyse. Mistä sain tiedon? En enää tarkalleen muista. Seuraan aktiivisesti Turun yliopiston nettisivuja, tilaan uutiskirjeet ja luen facebookpostaukset.

Näistä kanavista kai se uteliaisuus heräsi. Kiinnosti mitä kaikkea miltei naapurikortteleihin lukeutuvissa Turun yliopiston tiloissa tapahtuu.

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus (FFF) on Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan sisällä toimiva yksikkö, jossa tutkimus, innovaatiot ja yritysyhteistyö integroituvat osaksi yliopiston temaattisia kokonaisuuksia. Täällä tutkitaan ihmisten hyvinvointia, terveyttä, luonnon monimuotoisuutta ja kestävyyttä sekä tulevaisuuden teknologioita.

Flavoria on FFF:n alla toimiva monialainen, usealle tiedekunnalle kehitetty tutkimusalusta. Tällä monitieteisellä tutkimusalustalla tehdään sekä tieteellistä että kaupallista tutkimusta ja tarjotaan tutkimusmahdollisuuksia niin tutkimus- ja opetuslaitoksille, opinnäytetöille kuin tuotteita ja palveluita kehittäville yrityksille.

Flavoriassa keskitytään erityisesti ruokavalintoihin, kokemuksiin ja valintoihin sekä tutkitun tiedon tuottamiseen.

Flavoria mahdollistaa monitieteisen tutkimuksen joko pitkäaikaista dataa hyödyntäen tai tarjoamalla kolme erilaista tutkimusympäristöä interventiotutkimuksen rakentamiseen. Lounasravintolassa ja kahvilassa mitataan mm. asiakkaiden ruokavalintoja ja biojätteiden määrää sekä havainnoidaan ruokakokemusta.

Aistikattila on ravintolan yhteydessä sijaitseva erillinen tutkimustila. Se on moniaististen kokemusten systemaattinen tutkimus-, muotoilu- ja testauslaboratorio.

Aistikattilan tilassa kokemusta voidaan säädellä kuvin, äänin, valoin, hajuin, videon ja VR/AR:n avulla.

Flavoriassa tutkimus pääsee lähelle ihmisten arkea. Näin saadaan mahdollisimman todenmukaista tietoa ihmisten ruokailutottumuksista, -valinnoista, -kokemuksesta ja käyttäytymisestä.

Ensimmäinen aistinvarainen arviointini kesällä 2021 liittyi juomiin ja juomatiivisteisiin. Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen Aistilassa Pharma Cityssä Turun Tiedepuistossa toteutettu viitisentoista minuuttia kestänyt arviointi oli ammattimaisesti ja terveysturvallisesti järjestetty, osallistujalle helppo ja pienellä lahjakortilla palkittu.

Tässä, kuten muissakin arvioinneissa vastaukset tallennettiin tutkimustilanteessa jaetuille tableteille. Arvioitavat tuotteet maistatettiin satunnaisten numerosarjojen perusteella, tulevia mahdollisia annoskokoja tai pakkausten yksityiskohtia paljastamatta.

Näissä arvioinneissa mahdollisimman kliininen ympäristö pyrkii osaltaan minimoimaan omaan mieleen ja arviointikykyyn vaikuttavat tekijät.

Osallistuminen oli positiivinen kokemus ja vastasin aktiivisesti sähköpostiin saapuneisiin kutsuihin. Kun koronatilanne helpotti, aistinvaraisia arviointeja voitiin järjestää helpommin livenä. Kesän aikana kävin arvioimassa leivänpäällislevitteitä ja kasvipohjaisia jäätelöitä. Kotitestiin päätyivät myslit ja granolat.

Aistinvarainen arviointi

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimuksen ydinosaamista on yksilön ruokakokemuksen yhteys terveyteen ja hyvinvointiin osana yhteiskuntaa. Tarkoin valittujen elintarvikekomponenttien tieteellisellä tutkimuksella pyritään kehittämään terveellisiä ja turvallisia tulevaisuuden elintarvikkeita.

Eri alojen parasta tietoa ja osaamista yhdistämällä FFF rakentaa koti- ja ulkomaisten tutkijoiden ja tutkimusryhmien välisiä verkostoja ja luo uusia kansainvälisiä mahdollisuuksia innovatiiviselle tutkimukselle.

Tutkimuksia tehdään edellä mainitun Flavoria-tutkimusalustan lisäksi aisti- ja moniaisti- sekä mikrobilaboratorioissa.

Laboratoriotutkimukset ja käytännön projektit työllistävät myös opiskelijoita laaja-alaisesti lääketieteestä teknologiaan, ihmistieteistä viestintään ja taiteisiin. FFF tuottaa elintarvikealalle suunnattuja palveluita ja kehitysprojekteja, joiden tavoitteena on nopeuttaa uusien innovaatioiden syntyä ja pääsyä markkinoille.

Syksyllä syvensin makupalettiani ja kokemusmaailmaani uusilla osallistavilla tutkimuksilla. Sähköpostiin tulivat kutsut lounasruokien aistinvaraisista arvioinneista. Mielipiteitä haluttiin klassikkoruokien uudistetuista versioista jatkokehittelyä varten, ruokailuhetken tunnelmasta ja näläntunteesta sekä ateriavalinnoista ja ruokahävikistä.

Nämä tutkimukset toteutettiin Turun yliopiston Medisiina D -rakennuksessa sijaitsevassa Flavorian ravintolassa ja Aistikattilassa. Näissä tunnelma oli erilainen, sosiaalisempi, kun tiloissa näki samaan aikaan muitakin arvioijia.

Innokkainkaan vapaaehtoinen osallistuja ei voi haalia kaikkia tarjolla olevia tutkimuksia. Profiloinnilla ja taustakysymyksillä haarukoidaan kuhunkin tutkimukseen sopiva haluttu testiyleisö. Rajoittavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi ikä, ruokavalio, allergiat tai makumieltymykset. Kahvien aistinvaraiseen arviointiin tuskin tulee valituksi, jos vastaa juovansa kahvia harvemmin kuin kerran vuodessa.

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen toimintakenttä on laaja: koulutetusta aistinvaraisen arvioinnin raadista EU-lainsäädännön asiantuntemukseen. Jo 20 vuoden ajan tiivistä yhteistyötä on tehty yritysten tuotekehityksen ja markkinoinnin kanssa. Tutkimukset auttavat profiloimaan tuotteiden aistinvaraisia eroja, ymmärtämään moniaistisen kokemuksen syntymistä sekä kuluttajien valintoja erilaisissa ympäristöissä.

Kun tarvitaan tarkka tieto tuotteiden aistittavista eroista ja niiden voimakkuuksista, mittalaitteena toimii koulutettu raati, jonka aistit on testattu. Meitä tavallisia kuluttajia tavoitetaan laajan alueellisen raadin kautta tai My Flavoria -sovelluksen yhteisöä hyödyntäen.

Lainsäädännön asiantuntemus edesauttaa uusien tuoteinnovaatioiden pääsyä markkinoille. Keskiössä on Euroopan Unionin elintarvikelainsäädäntö ja erityisesti terveysvaikutteisia elintarvikkeita ja uuselintarvikkeita ja niiden dokumentaatiota koskevat erityispiirteet.

Aistila sai alkunsa Turun yliopiston Tutkimuksesta liiketoimintaa -projektissa 2013-2015, joka avasi tien palvelututkimustoiminnan käynnistämiseen yliopiston elinkeinotoiminnan yksikkönä. Aistila Oy perustettiin yhdessä Turun yliopiston kanssa 2019. Aistila toimii tiiviissä yhteistyössä Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimusryhmien kanssa. Se hyödyntää yliopiston aistilaboratorioita ja kaupallistaa tutkimusalusta Flavorian palveluja.

Aistila tarjoaa aistilähtöisiä kuluttajatutkimuksia ja valmennuksia. Sen palvelut tuottavat työkaluja tuotekehityksen, markkinoinnin ja laadunhallinnan tarpeisiin. Arvioinnin kohteena voi olla tuote kokonaisuutena tai spesifimmin vaikkapa vain maku, haju tai rakenne/koostumus. Testi voi koskea niin pakkausta kuin konseptia.

Tilakokemus on aina myös aistikokemus. Aistilan tilasuunnittelun menetelmillä voidaan mitata ja analysoida nykyisiä aistikokemuksia sekä suunnitella ideaalikokemuksia. Tutkittua tietoa voidaan hyödyntää alueiden, tilojen ja elämysten suunnittelussa ja rakentamisessa.

Näiden monitieteisten ympäristöjen hyödyntäjiä Turun yliopistolla ovat jo ainakin lääketieteellinen, kasvatustieteellinen, yhteiskuntatieteellinen ja teknillinen tiedekunta, Turun kauppakorkeakoulu ja Brahea-keskus.

Turun tutkimus- ja innovaatiokehitys kiinnostaa laajemmaltikin, mukana yhteistyössä on esimerkiksi Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta. Eurooppalaisesta verkostoitumisesta viimeisimpiä esimerkkejä on Flavorian Aistikattilassa musiikkia ja ruokaa yhdistäneen kuluttajatutkimuksen järjestänyt tanskalainen vieraileva tutkija.

Ensisilmäyksellä Flavorian lounasravintola on kuin mikä tahansa kampuksen opiskelijaravintola. Lääkiksen opiskelijat ja henkilökunta lounastavat ja kahvittelevat ja ruokatunnille poikkeaa alueen rakennustyöläisiä.

Kaikille avoin lounasravintola on edistyksellinen. Lounaslinjastoon ja biojätepisteelle upotetut vaa´at keräävät tietoa ruokavalinnoista ja hävikin määrästä puhelimeen ladattavan My Flavoria -sovelluksen avulla. Kun jokainen lounaan komponentti punnitaan, omat kuluttajavalinnat laitetaan sananmukaisesti puntariin.

Täällä lounastajan päivittäiset ruokavalinnat ja valintoja ohjaavat mielikuvat joutuvat näkyvään testiin. Kun asiakas rekisteröi lounaansa sovellukseen hän voi seurata mm. annoksensa ravintotietoja ja osallistua samalla uuden tieteellisen tiedon tuottamiseen.

Flavoria-sovellus

Eräs kiinnostava ulottuvuus on Molekyyligastronominen ruokaklubi. Helsingissä vuodesta 2009 alkaen järjestetty klubi on koonnut yhteen kymmeniä ruokaharrastajia ja -ammattilaisia nauttimaan ruoasta ja ruoanlaitosta sekä luonnontieteen että keittiötieteen näkökulmista.

Marraskuussa toista kertaa Aistikattilassa järjestetyssä tilaisuudessa oltiin interaktiivisessa etäyhteydessä samaan aikaan Helsingin tapahtuman kanssa. Vetäjänä toimi Anu Hopia, Turun elintarvikekehityksen professori. Hän on muuten kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolivälistä lähtien.

Skeptisimmät saattavat ajatella elintarviketutkimuksen olevan mystistä salatiedettä. Luonnollisesti tutkimusdata ei ole julkista tiettyyn vaiheeseen asti, mutta tiedeyhteisö kertoo mielellään tekemisistään. Flavorian omilta sivuilta esimerkiksi syksyinen aistinvarainen tutkimus nostettiin myös Turun Sanomien ruokasivustolle.

Tutkimukset ovat ajassa kiinni ehkä enemmän kuin koskaan. Samalla kun havainnoidaan ihmisten käyttäytymistä työpaikkaruokaloissa, opiskelijaravintoloissa ja arkilounastelussa, viimeiset puolisentoista vuotta julkiset yhteisruokailut ovat olleet melko lailla jäissä.

Rajoitusten poistuessa terveysturvalliset livetutkimukset ovat mahdollistuneet, mutta empiviä osallistujia pitää houkutella. Tästä kertonee, että samaan arviointiin napsahtaa kutsu useampaan kertaan, saatetekstillä ”saa jakaa”.

Suosittelen tutustumaan ja osallistumaan. Näin pääsee kurkistamaan erääseen tieteenteon kulmaan, maistamaan ehkä tulevaisuuden makuja ja vaikuttamaan. Monissa arvioinneissa valittavissa on useita päiviä ja kellonaikoja, ja pieni tuotelahja, lahjakortti tai ilmainen ateria on kiva bonus.

Tiede- ja tutkimusyhteisö kaipaa näkemystäsi. Tulevaisuuden ja ihan itsesi vuoksi.

FFF:n ja Aistilan yhteiseen kuluttajaraatiin voi liittyä näiden sivujen kautta:

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittamiskeskus - Tule mukaan
Aistila - Kuluttajaraati

Lisätietoa:

Flavoria
Aistila
Flavorian Facebook-sivu

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (3.12.2021)