Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Tervetuloa Turkuun, opiskelijat - Kun on alkuun päästy niin antaa mennä

Tervetuloa Turkuun, opiskelijat - osa 3: Kun on alkuun päästy niin antaa mennä!

Opiskelijaelämän iloja ja arkea: fuksiviikot, ainejärjestöt, kastajaiset ja haalarit, bileet, harrastustoiminta, apua ja neuvoja opiskeluun, sovellukset, somekanavat, etäopiskelu, virtuaalinen yhteydenpito ja uudet haasteet

Opiskelun aloittamiseen liittyy paljon haltuun otettavaa. Uusi koulu, korkeakoulumaailman termistö ja käytännöt, uudet ihmiset, informaatiotulva, kampusalue, asuminen, kenties kokonaan uusi ja vieras kaupunki. Tätä kaikkea helpottamaan on luotu fuksiviikko, orientaatioviikko tai miksi sitä ikinä halutaankaan kutsua. Uudet opiskelijat, fuksit, puput, piltit, fetukset ja keltanokat sosiaalistetaan yhteisönsä jäseniksi heti syyslukukauden alkaessa. On kampuskierroksia, yhteisiä lounaita tuutoriryhmän kanssa, hengailua, tutustumisiltoja, rastikierroksia, kaupunkisuunistuksia... mitä ikinä oppilaitosten ainejärjestöt keksivätkään. Uudet opiskelijat aloittavat virallisen opiskelunsa kunkin koulun orientaatioviikolla, johon kuuluu oppiaineiden esittelyluentoja ja tutustumista akateemiseen opiskelumaailmaan. Korkeakoulut pitävät myös virallisia avajaistilaisuuksia. Esim. yliopisto järjestää avajaiskarnevaalit ja perinteiseen tapaan rehtori kättelee kaikki uudet opiskelijat.

Oppiaineilla on omat ainejärjestönsä, johon kuuluminen kotouttaa opiskelijan omaan oppiaineeseensa, kurssikavereihinsa ja perinteisiin. On pitkälti oppilaitoksesta ja tiedekunnan ja ainejärjestön koosta, aktiivisuudesta ja toki myös varallisuudesta kiinni, miten paljon aktiviteetteja uusille opiskelijoille järjestetään. Ainakin yliopistossa suurimpien tiedekuntien ja ainejärjestöjen ohjelmatarjonta hengästyttää. Tapahtumiin kannattaa kuitenkin mennä mukaan, koska ensimmäisten päivien ja viikkojen anti on kokonaisvaltaista ja helpottaa asioiden omaksumista ja oman paikkansa löytämistä opiskelijayhteisössä.

Kastajaiset ja haalarit. Innolla ja kauhulla odotetut. Syyskuun pari ekaa viikkoa kampusalueet kuhisevat myös iltaisin. Kuten myös Turun keskusta ja puistot. Erilaisten rastien ryhmissä suorittaminen, hassu ja/tai luova pukeutuminen, juomaleikit jne. ovat olennainen osa kastajaisia. Niissä uudet tulokkaat kastetaan virallisesti oppiaineensa ja koulunsa jäseniksi. Kastajaiset voivat olla muutaman kuppilan mittainen baarikierros tai koko iltapäivän, illan ja yön kestävä megatapahtuma kuten kauppakorkeakoulun pupujaiset. Tai jotakin siltä väliltä. Myös itse kaste voi olla nimellinen, jonkin valan vannominen tai totaalinen kastuminen, johon liittyy Turun VPK...

Haalarit ovat eräs perustavanlaatuinen opiskelijuuden merkki korkeakoulusta riippumatta. Niiden hankkimisessa ja saamisessa on useita käytäntöjä. Toiset opiskelualat vain tilaavat haalarit fukseille, joissakin on suoritettava fuksipassi ansaitakseen ne, jotkut saavat haalarinsa vasta myöhään syksyllä haalarikastajaisristeilyllä, saattaapa joku järjestö pitkittää fuksien haalarien jakoa jopa vappuun. Yhtäkaikki, haalarit tai ei, syksyn opiskelijabileet Turussa starttaavat TYYlikkäällä avauksella ja Aurasouduilla ja Aurasoutuapproilla. Jälkimmäiset kokoavat opiskelijoita Turun lisäksi myös muualta Suomesta kiertämään jokirannan ja keskustan baareja ja ravintoloita ja keräämään leimoja suorituspassiin.

Opiskelijabileet - legendaarinen osa opiskelijaelämää. Kun ensimmäiset suuret poikkitieteelliset bileet ovat takana ja uusien opiskelijoiden arki opintojen parissa on lähtenyt käyntiin, alkavat syysillat pimentyä. Ulkoa siirrytään sisätiloihin. Turun keskustan baareissa ja yökerhoissa on viikoittain eri teemojen innoittamia eri oppilaitosten ainejärjestöjen organisoimia haalaribileitä. Näiden rinnalla ja lisäksi ainejärjestöt järjestävät vain"omilleen" tarkoitettuja bileitä omissa tiloissaan. Joillakin se saattaa olla pieni ja kodikas huone tai kerhotila, joillakin tiedekunnilla ja oppiaineilla on jopa oma erillinen biletila saunoineen. Jälleen kerran järjestävän tahon koko, varat ja aktiivisuus vaikuttavat siihen kuinka paljon juhlia tai muuta ohjelmaa on. Täysin vapaamuotoisen biletyksen lisäksi korkeakoulumaailmaan kuuluvat sitsit, joihin uudet opiskelijatkin perehdytetään. Sitsit ovat akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, lauletaan juomalauluja ja pidetään puheita. Bileisiin, tapahtumiin ja yleensäkin opiskelijakulttuuriin liittyy vahva yhteisöllisyyden kokeminen. Haalareiden värillä erottaudutaan muista. Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet huimasti oppiaineiden omat collegepuserot. Oman oppiaineen nimi ja logo collegessa viestivät ylpeyttä opiskelualasta ja luovat yhteenkuuluvuutta.

Opiskelijoiden harrastustoiminta Turussa on vilkasta. Ainejärjestöjen lisäksi on huikea määrä erilaisia harrasteyhdistyksiä poliittisista kulttuuriin, urheilusta kansainvälisyyteen. On musiikkia, valokuvausta, viiniklubia, teatteria, roolipelejä, luomupiiriä, teekkaritoimintaa, beer pongia, konsolipelejä... Kinokoplan elokuvakerho tarjoaa opiskelijoille edullisia leffanäytöksiä. Opiskelijoiden omat ainejärjestö- ja tiedekuntalehdet ja julkaisut, somekanavat ja Turun Wappuradio tarjoavat tietoa opiskelijaelämästä ja matalan kynnyksen mahdollisuuden osallistua sisällön tuottamiseen. Speksit eli opiskelijateatteriesitykset kaipaavat vuosittain riveihinsä innostuneita tekijöitä. Mikäli pelkkä rivijäsenyys ei riitä, kannattaa hakeutua oman ainejärjestön hallitukseen. Näin pääsee parhaiten vaikuttamaan ja puuhaamaan toimintaa.

Opintojen päästyä kunnolla vauhtiin, tenttien ja kaikkien kirjallisten töiden painaessa päälle opiskelija ei suinkaan jää yksin. Akateeminen vapaus tai tiukka kurssimuotoisuus, omien opintojen suunnittelu, sivuainevalinnat jne. Kaikkiin kysymyksiin korkeakoulussa saa apua ja vastauksia opinto-ohjaajilta ja -neuvojilta sekä opintopsykologilta. Keskusteluapua on saatavilla myös oppilaitospapeilta.

Oppilaskunnat valvovat opiskelijoidensa etuja opetuksen laadun kehittämisestä opiskelijoiden ja henkilökunnan vuorovaikutukseen. Koulutuspoliittinen jäsenistö auttaa opiskelijaa mahdollisissa epäoikeudenmukaisuuksissa ja tarvittaessa puuttuu sukupuoliseen häirintään. Sosiaalipoliittinen edunvalvonta osaa neuvoa esim. toimeentuloa ja hyvinvointia koskevissa asioissa. Kansainvälisten asioiden jäsenistö vastaa kysymyksiin vaikkapa opiskelijavaihdosta. Rekrytointipalvelut järjestävät CV-klinikoita, tiedottavat avoimista työ- ja harjoittelupaikoista ja tarjoavat ura-ohjausta. Korkeakoulut ovat siis monipuolinen eri toimijoiden verkosto, johon liittyvät opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta, toiset korkeakoulut, yritykset, yhteisöt ja koko kaupunki.

Sovellukset, somekanavat, etäopiskelu, virtuaalinen yhteydenpito ja uudet haasteet

Opiskelijoille kehitetään erilaisia sovelluksia helpottamaan elämää ja löytämään kootusti kaiken tarpeellisen. Puhelimeen ladattava Frank vaikuttaa olevan nykyopiskelijan vinkkipankki, josta löytyy elektroninen opiskelijakortti, parhaat edut ja alennukset. Toinen suosittu palvelu on kide.app, joka mm. listaa opiskelijatapahtumia, myy haalarimerkkejä ja lippuja tapahtumiin. Kaikilla korkeakouluilla on omat nettisivunsa ja somekanavansa. Opiskelijayhteisöt ja ainejärjestöt infoavat toiminnastaan ja tapahtumistaan aktiivisesti facebookissa ja instagramissa. Korkeakouluilla on myös omat sähköiset alustansa sisäiseen viestintään. Esimerkiksi Turun yliopiston Intranet kokoaa yliopistolaisen työssään ja opiskelussaan tarvitsemat palvelut, ohjeet, työkalut ja ajankohtaisen viestinnän.

Maaliskuussa 2020 korkeakoulujen etäopetus ja -opiskelu sekä erilaiset keskustelu- ja kokoussovellukset nousivat kertaheitolla oleellistakin oleellisimmiksi. Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia sulki oppilaitokset, kirjastot ja kampukset sekä kaikki kokoontumiset. Luennot, harrastukset ja aterioinnit ravintoloissa kiellettiin. Koko kevään opiskelijatapahtumat peruttiin. Korkeakoulut päivittivät sivuilleen ohjeita etäopiskeluun ja tenttimiseen. Verkkoluentoja, webinaareja, kokouksia ja keskusteluja alettiin järjestää esim. zoom- etäyhteysohjelman kautta. Opiskelijat siirsivät fyysiset tapahtumansa virtuaalisiksi happeningeiksi zoomiin ja discordiin. Unica kehitteli opiskelija-aterioiden take awaytä ja ruoan kuljetuspalveluita, kirjastopalvelut olivat verkossa. Opiskelijoiden luovuus ja innovaatiokyky pääsee valloilleen kun opiskeluvuoden kohokohta vappu tapahtumineen toteutetaan etänä.

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (21.4.2020)